Nye optagelser fra flystyrt i Ukraine

En video offentliggjort på årsdagen for MH17s styrt i det østlige Ukraine viser prorussiske separatister gennemrode ofrenes ejendele.

Skærmbillede fra videoen, som er offentliggjort af den australske mediegigant News Corp. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

UKRAINE: Helt nye optagelser fra passagerflyet MH17s nedstyrtningssted viser tidspunktet, hvor prorussiske separatister indser, at flyet med 298 mennesker om bord er civilt.

Videoen er blevet offentliggjort på årsdagen flystyrtet, der fandt sted i det østlige Ukraine, af mediekoncernen News Corp, der angiveligt har smuglet optagelserne ud af de oprørskontrollerede områder.

Se den australske artikel med videoen, som BBC dog hævder også indeholder materiale, som tidligere er set.

I videoen høres de overraskede separatister råbe til hinanden, at der er tale om et passagerfly, og at der er civile ofre. Samtidig gennemroder de ofrenes bagage og afsøger vragresterne for at finde de sorte bokse.

»Hvem gav dem en korridor (lod dem flyve gennem området red.),« spørger en soldat i videoen.

Australien, Belgien, Holland og Malaysia og Ukraine har siden flystyrtet foretaget en retslig undersøgelse af omstændighederne omkring tragedien, som de prorussiske separatister formodes at være skyld i. Samtidig har landene bedt FNs Sikkerhedsråd etablere en domstol, der skal dømme de skyldige.

Videoen er nu blevet overgivet til myndighederne, der skal udrede havariet.

En foreløbig undersøgelse fra den hollandske havarikommission konkluderede i september sidste år, at flyet fra Malaysia Airlines blev ramt af et stort antal højenergi-objekter, hvilket splittede flyet ad i luften.

298 mennesker omkom i flykatastrofen, herunder 38 australiere. I Australien har udenrigsminister Julie Bishop taget afstand fra den nye video:

»Man bliver dårlig af at se det, og det er dybt foruroligende, at det her materiale kommer frem nu, tolv måneder efter MH17 blev skudt ned,« siger hun til tv-programmet Nine's Today.

I dag afholdes der mindeceremonier for ofrene i både Australien, Ukraine og Holland. De fleste omkomne var hollændere.