Nye kampe i Aleppo udskyder evakuering af civile

En aftale om frit lejde til den belejrede civilbefolkning i Aleppo kan ikke effektueres, fordi det syriske regime og oprørerne alligevel ikke vil efterleve våbenhvile.

BMINTERN - Syrian civilians from the al-Sukari neighbourhood flee during the ongoing government forces military operation to retake remaining rebel-held areas in the northern embattled city of Aleppo on December 14, 2016. Shelling and air strikes sent terrified residents running through the streets of Aleppo as a deal to evacuate rebel districts of the city was in danger of falling apart. / AFP PHOTO / George OURFALIAN Fold sammen
Læs mere

De tilbageværende civile i det sønderbombede østlige Aleppo er fortsat fanget i et helvede på jord.

En våbenhvile erklæret tirsdag holdt alligevel ikke, og dermed er de busser, der er gjort klar til at evakuere de civile, indtil videre i venteposition.

Aftalen om frit lejde, så de civile i det østlige Aleppo kunne slippe væk og komme i sikkerhed, kom pludselig i stand tirsdag aften efter forhandlingerne mellem Rusland og Tyrkiet. De to lande har indflydelse på de stridende parter – russerne støtter det syriske regime, mens Tyrkiet bakker oprørerne op.

Det står ikke klart, hvorfor våbenhvilen er brudt sammen. Men måske skyldes det, at de, der på jorden i sidste ende skal sige god for evakueringen – regimets tropper og oprørerne – ikke kan enes om detaljerne.

Britiske BBC skriver, at det formentlig skyldes regimets krav om en samtidig evakuering af civile og sårede fra omkringliggende byer, der er omringet af oprørerne.

Der er også gensidige beskyldninger med hensyn til den brudte våbenhvile.

Rusland – regimets allierede – giver oprørerne skylden, mens Tyrkiets præsident Erdogan peger på de syriske regeringstropper.

Status for de tilbageværende civile, der ifølge FN formentlig tæller adskillige tusinde, er endnu længere tid i et ruinlandskab og med mangel på alt fra mad, varme, el og vand.

FNs særlige udsending i Syrien, Staffan de Mistura, anslår, at der stadig er 50.000 civile i det østlige Aleppo, skriver britiske BBC. FN-udsendingen sætter antallet af oprørere til omkring 1.500, og heraf tilhører ca. 30 pct. en islamistisk gruppe, der indtil for nylig hed al-Nusra, og som store dele af omverdenen stempler som terrorister.

Ifølge den udskudte evakuering er det planen, at de civile og de få oprørere, der er tilbage, skal have lov til at tage til oprørskontrollerede områder i det nordlige Syrien tæt på grænsen til Tyrkiet.

De syriske oprørere har kontrolleret den østlige del af storbyen Aleppo siden 2012, men efter en belejring og et måneder langt luftbombardement af bydelen er oprørerne nu stort set fortrængt. Det russiske militær, som har bistået det syriske regime med tæppebombardementerne, oplyste i går, at de syriske oprørere nu er trængt op i et hjørne, der svarer til kun 2,5 kvadratkilometer.