Nye fund omkring Stonehenge afslører kæmpemæssigt kultsted

Avanceret teknologi har uden udgravninger gjort det muligt at finde en række store helligdomme og konstruktioner omkring briternes mytiske sten.

Stonehenge Fold sammen
Læs mere
Foto: KIERAN DOHERTY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

LONDON: Stonehenge var for mere end 4.000 år siden blot en del af et meget større kultsted for begravelser og ritualer. Det viser undersøgelser med avanceret teknologi, hvor arkæologer har "set" ned til omkring tre meter under jorden i et område på 12 kvadratkilometer omkring Storbritanniens største, forhistoriske ikon.

Over jorden fremstår Stonehenge, som et isoleret fænomen. Selv om der også er afdækket andre forhistoriske konstruktioner i nærheden, har forskerne ikke haft beviser for den store sammenhæng. Det synes nu at være tilfældet med fund af 17 hidtil ukendte helligdomme og templer samt en række gravhøje. Et af fundene er resterne af en 33 meter lang bygning, lavet af tømmer med et rum på omkring 300 kvadratmeter. Det er er vurderet til at være omkring 6.000 år gammelt, mere end 1.000 år ældre end dateringen for Stonehenge.

Udforskningen har resulteret i det mest detaljerede kort, som nogensinde er lavet af undergrunden omkring den kendte helligdom og populære turistattraktion. Det giver et billede af et område, der har udviklet sig gennem mange generationer i århundreder, og som må have været et aldeles overvældende syn for befolkningerne i den britiske sten- og broncealder.

»Det ændrer radikalt på vores syn på Stonehenge,« siger Vince Gaffney, leder af the Stonehenge Hidden Landscapes Project i Birmingham, til The Guardian.

»Før havde vi den idé, at Stonehenge stod der i storslået isolation, men sådan var det ikke. Det er fuldstændig enormt.«

Et af fundene viser, at der ved "Durrington Walls" nordøst for Stonehenge var rejst en række på omkring 70 store sten, der måske hver var tre meter høje. Nye fund ved det delvist afdækkede monument "Cursus" viser, at det var placeret ud fra beregninger af solens gang ved sommersolhverv omkring 400 år før dateringen for konstruktionen af Stonehenge.

Som med andre forhistoriske monumenter - eksempelvis de egyptiske pyramider og Tiwanaku på den bolivianske højslette - ved forskerne, at der fortsat ligger meget gemt omkring Stonehenge, der kan give ny viden.

»Trods det, at Stonehenge er et af de mest ikoniske af alle præhistoriske monumenter og dækker et af de mest betydningsfulde, arkæologiske landskaber i verden, så er det i realiteten fortsat ukendt land,« konstaterer Gaffney.

For at "komme under jorden" har forskerne brugt radar, målinger af magnetisme - en slags avanceret metaldetektor og 3D laserscanner. Det har givet en helt ny fortælling om Stonehenge og området, som forskerne nu skal til at analysere.

»Igennem de seneste fire år har vi set på dette fantastiske monument for at finde ud af, hvad der var omkring det. Vi ved, hvordan nogle af de ting så ud, og derfor kan vi klassificere dem,« sagde Gaffney under fremlæggelsen af forskningsresultaterne ved den Britiske Videnskabs Festival.