Nye fraser, men ikke nye ideer fra Merkel

Søndagens valgnederlag til CDU i Berlin lægger pres på Merkel, der overtager en del af ansvaret for AFDs fremgang. Nye ideer skal man dog lede langt efter.

Det var en væsentlig mere selvkritisk Angela Merkel, der mandag eftermiddag trådte frem i Konrad-Adenauer-Haus i Berlin for at forklare endnu et bittert nederlag til CDU ved et tysk delstatsvalg i det indeværende år. REUTERS/Fabrizio Bensch Fold sammen
Læs mere
Foto: FABRIZIO BENSCH

Det var en væsentlig mere selvkritisk Angela Merkel, der mandag eftermiddag trådte frem i Konrad-Adenauer-Haus i Berlin for at forklare endnu et bittert nederlag til CDU ved et tysk delstatsvalg i det indeværende år.

»Hvis jeg kunne, ville jeg dreje tiden tilbage«, sagde kansleren til den fremmødte presse med henblik på de europæiske lederes blinde tro på Dublin II-konventionen, som hun selv de facto afskaffede, da hun i sensommeren 2015 åbnede de tyske grænser for syriske flygtninge i Ungarn. En beslutning, der i løbet af 2016 har vist sig at koste kanslerens parti dyrt.

Ved søndagens valg i Berlin straffede vælgerne atter engang Merkel ved at flygte fra CDU , der med 17,6 pct. af stemmerne fik sit ringeste valgresultat nogensinde i den tyske hovedstad og med al sandsynlighed mister regeringsmagten. Til gengæld fik anti-indvandringspartiet, Alternative für Deutschland, endnu en fjer i hatten med ikke færre end 14 pct. af stemmerne. Et stærkt resultat for AFD, der nu er repræsenteret i ti ud af 16 tyske delstater og kan se frem til forbundsdagsvalget næste år med fornyet selvtillid.

»Jeg tager en del af ansvaret på mine skuldre«, sagde Merkel mandag, men afviste ved samme lejlighed at korrigere sin kurs i flygtningekrisen.

Imens leder Merkel efter en måde at imødekomme sine kritikere på uden at give dem ret. Allerede i den forgangne uge bedyrede hun i et interview med Wirtschaftswoche, at hun ikke længere vil anvende sit efterhånden berygtede bonmot ’Wir schaffen das’, der ganske enkelt virker provokerende i mange tyskeres ører.

På mandagens pressemøde gentog Merkel, at hendes flygtninge­politik ikke er blevet forklaret godt nok, men at hun tror på, at det hele nok skal gå.

»Jeg har en følelse af, at vi kommer styrket ud af denne periode«, sagde hun. ’Wir schaffen das’, med andre ord.

Det var nye fraser, men ikke nye ideer, fra en kansler, der siden flygtningekrisen for mange har fremstået som højt hævet over at skulle forklare sin politik. Når den ellers koldblodige kansler nu indrømmer sit ansvar for AFDs fremgang og griber til følelsesmæssige appeller, vidner det om voksende ængstelse og rådvildhed over ukontrollérbare vælgervandringer og en stadig mere bidsk kritik i egne rækker.

Spørgsmålet er derfor også, om tyskerne lader sig overbevise af kanslerens mavefornemmelser om en glorværdig tysk fremtid.

Troels Heeger er Berlingskes korrespondent i Tyskland