Nye evakueringer ved Fukushima

Japans regering råder nu beboere i en række byer uden for Fukushimas strålingszone til at forlade hus og hjem.

Foto: KOICHI KAMOSHIDA. Eftersøgninger af omkomne fra jordskælvet og tsunamien fortsætter dybt inde i den afspærrede strålingszone. Strålingen er for høj til alm. beboelse.
Læs mere
Fold sammen

Det radioaktive udslip fra Fukushima 1-atomkraftværket er ikke kun et problem i den afspærrede strålingszone.

Torsdag anbefalede de japanske myndigheder alle beboere i en række strålings-lommer uden for den lukkede 20-km zone at forlade deres hjem. Det skriver Japan Times i dag.

Det japanske atomtilsyn overvåger nøje strålingsniveauerne i og rundt om det ødelagte atomkraftværk, som blev efterladt i en yderst kritisk tilstand af det jordskælv og efterfølgende tsunami, som rystede japan den 11. marts.

I byerne Date, Minamisoma og flere andre steder i Fukushima-regionen overstiger, hvad der svarer til den tilladte dosis på 20 millisievert om året.

Ifølge regeringstalsmanden Yukio Edano er der ingen grund til nye masseevakueringer, men de kraftigt forurenede strålings-lommer bør ikke huse mennesker i øjeblikket, fastslog han over for japanske medier.

- Det er naturligt, at beboerne føler angst, og vi kan ikke udelukke af de udsættes for mere end de tilladte 20 millisievert... Så vi har besluttet at få beboernes opmærksomhed, give dem information, og støtte og fremme en evakuering, sagde han.

For nylig fandt man det højradioaktive stof plutonium i spærrezonen. Næsten samtidig måtte den japanske regering erkende, at det radioaktive udslip fra Fukushima i den første uge efter ulykken, var mere end dobbelt så stort som først antaget.

Dermed nåede omfanget af udslippet op på ca. 15 procent af Tjernobyls samlede forurening.

Tre måneder efter at tre af Fukushimas seks reaktorer nedsmeltede, er eksperter endlig gået i gang med at rense det radioaktive kølevand fra kraftværket.