Nye dokumenter fra russerne kan være en bombe under Trumps præsidentskab - men også være det pure bedrag

Hackning: Der har i nogle dage været forlydender om, at også Trump er blevet kompromitteret af russerne. Hvad ved vi?

Foto: Drew Angerer
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

WASHINGTON: Lad det være sagt med det samme. Enten er en række dokumenter om den kommende præsident, Donald Trump, et regulært falskneri. Eller også er det en bombe under hans præsidentskab.

Hvis dokumenterne, som angiveligt »beviser«, at russerne har en klemme på den kommende præsident, viser sig at være falske, så hænger spørgsmålet tungt i luften. Hvem har produceret dokumenterne? Og hvorfor har efterretningstjenesterne valgt at lægge de højst udokumenterede papirer ind i de briefingsmapper, præsident Barack Obama og Trump fik i sidste uge. For det er ikke normalt, at efterretningstjenesterne vedlægger dokumenter, som de ikke har verificeret eller tror på.

For sandheden er, at der er ingen beviser for påstandene om, at Trump har haft heftig sex på Ritz-Carlton i Moskva i den samme suite, som det nuværende præsidentpar tidligere havde boet i. Vel at mærke sex, som ikke var helt normalt, og som ifølge de udokumenterede rapporter blev gennemfotograferet af den russiske efterretningstjeneste.

Men ifølge flere amerikanske medier, så har de amerikanske efterrretningstjenester en vis tillid til den person, der har lækket papirerne. Det er en pensioneret britisk spion, der har fået dokumenterne og givet dem videre blandt andet til den højt respekterede republikanske politiker, John McCain.

Det betyder ikke, at man har beviser for påstandene i rapporten. Kun at man tidligere har haft erfaringer med den pågældende efterretningsmand, og at han i sit aktive liv har kunnet levere pålidelige rapporter, siger den amerikanske tv-station CNN.

USA vil vågne op til den chokerende nyhed, at der cirkulerer mærkværdige rygter om Trump og nogle af hans folk, som også ifølge den 35 sider lange rapport har haft kontakt med Rusland under valgkampen.

De sociale medier har i nattens løb stillet skarpt på dokumenterne, som i enkeltheder blev offentliggjort i går af web-mediet Buzzfeed og analyseret på de store amerikanske tv-stationer. Papirerne har angiveligt cirkuleret længe i Washington i særlige politiske kredse hos republikanere, demokrater og journalister.

FBI har også ifølge The New York Times forsøgt at verificerre, at nogle af Trumps folk har været i kontakt med russerne under valget, men en dommer afviste ifølge avisen anmodningen, som der dog senere skulle være givet grønt lys til.

Russerne skulle ifølge de pågældende dokumenter også have oplysninger liggende om Trumps forretninger i Moskva, som de var klar til at offentliggøre under valgkampen. De valgte ikke at offentliggøre dem, men koncentrerede sig om at kompromittere demokraternes kandidat, Hillary Clinton.

Det hævder den amerikanske tv-station CNN, men det har ikke været muligt for andre medier uafhængigt at bekræfte forlydenderne. Men gåden er løst omkring en anden oplysning, der kom under valgkampen, som tidsskriftet Mother Jones skrev om. Bladet hævdede i forbindelse med, at FBI genoptog sagen om Clintons emails, at senator Harry Reid vredt havde opfordret FBI til at offentliggøre det, man vidste om Trump. Han påstod, at FBI lå inde med »eksplosiv viden« om Trump, som de ikke ville offentliggøre.

Ifølge de »nye« dokumenter, som kan være forfalskede, har den russiske efterretningstjeneste kompromitterende oplysninger om Trump blandt andet af seksuel art. Men Buzzfeed skriver også, at der er upræcise oplysninger i dokumenterne, som sår tvivl om ægtheden.

De pågældende informationer er kogt ned til et to-siders memo og er en del af den rapport, som Obama og Trump fik i sidste uge af tre efterretningstjenester. Grunden til, at man har knyttet denne del sammen med hovedrapporten er ifølge CNN, at man ville gøre Trump opmærksom på, at papirerne og oplysningerne cirkulerede blandt republikanske politikere i Washington D. C, og at han skulle vide, hvad der stod i dem, selv om de på det tidspunkt ikke var undersøgt af de amerikanske efterretningstjenester.

Uanset om de er ægte eller ej, så kan nyheden kaste hele diskussionen om valget i USA ud i endnu et kaos. Trump holder pressekonference i morgen, som var berammet, før at det her blev offentliggjort.