Nye detaljer: Sådan dirigerede terrorleder angrebet på Bataclan

28-årige Abdelhamid Abaaoud er blevet kaldt hjernen bag terrorangrebet i Paris. Nu støtter nye informationer op om den teori. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

28-årige Abdelhamid Abaaoud er blevet kaldt for hjernen bag det mest blodige angreb på fransk jord siden anden verdenskrig, da han og syv andre terrorister slog til på samme tid i seks koordinerede angreb i Paris. Det mest blodige i koncerthuset Bataclan.

I alt mistede 130 mennesker livet, og 351 blev såret som følge af det forfærdelige terrorangreb i Frankrig, der fandt sted fredag d. 13. november.

Siden dagen, hvor så mange uskyldige mennesker mistede livet, har man forsøgt at finde frem til, hvad der skete i timerne op til og under angrebet.

Man har udpeget den belgiskfødte Abdelhamid Abaaoud med marokkanske rødder som lederen bag angrebet, og nu støtter en vidneforklaring den teori. Det skriver norsk TV2.

Den franske terrorekspert Jean-Charles Brisard har ifølge mediet snakket med et vidne, som så Abdelhamid Abaaoud stå uden for Bataclan, hvor 90 mennesker mistede livet. Her stod den 28-årige marokkaner og gav instrukser via sin mobiltelefon til terroristerne inde i koncerthuset.

Jean-Charles Brisard fortæller til CTC, at vidnet så Abdelhamid Abaaoud stå i en mørk døråbning ind til en beboelsesejendom omkring tre blokke væk fra Bataclan.

Vidnet holdt parkeret i mørket i sin bil, og kunne derfra observere den formodede terrorleder, der virkede meget ophidset, mens han stod og råbte ind i sin telefon. I øret havde han en øresnegl, og vidnet så ham stå i døråbningen i omkring en time.

Vidnet forlod bilen flere gange, og når han kom tilbage, stod Abdelhamid Abaaoud der stadig og råbte ind i sin telefon. Den sidste gang vidnet forlod bilen og kom igen, så vidnet Abdelhamid Abaaoud i fuldt lys.

Derfor huskede vidnet ham også med det samme næste dag, da der blev vist et billede af Abdelhamid Abaaoud på TV.

Vidnet siger, at han husker Abdelhamid Abaaoud pga. hans karakteristiske ansigt med en stor næse. Vidnet fortæller desuden, at Abdelhamid Abaaoud var barberet skaldet og bar mange lag løstsiddende tøj.

Vidnets beretning om Abdelhamid Abaaouds telefonsamtaler giver næring til teorien om, at han stod bag terrorangrebet. Abdelhamid Abaaoud voksede op i Molenbeek, som er et område i Belgiens hovedstad Bruxelles. Området er blevet kaldt for en ’terror-rede’.

Abdelhamid Abaaoud havde en lang historie med kriminalitet bag sig, senest var han i fængsel i 2012 for vold. Det var her, at han ifølge sin far blev radikaliseret.

Abdelhamid Abaaoud var før terrorangrebet flere gange blevet kædet sammen med IS, senest fortæller norsk TV2, at han var mistænkt for at stå bag en terrorcelle, der blev afsløret i januar 2015.

Abdelhamid Abaaoud døde i en voldsom konfrontation med fransk politi i en lejlighed i Saint-Denis d. 18. november.

Det gik angiveligt så voldsomt til, at det tog over 24 timer at identificere liget af Abdelhamid Abaaoud.

Mens syv af de otte mistænkte terrorister bag det blodige angreb i Paris er blevet dræbt, er den ottende ved navn Salah Abdeslam stadig på fri fod.