Nye detaljer om terrorangrebet i Paris: Uidentificeret bagmand og menneskeskjold

Efterforskningen af terrorangrebet i Paris 13. november fortsætter, og flere franske medier rapporterer disse dage om nye oplysninger i sagen. Det fremgår blandt andet, at angrebene blev koordineret af en uidentificeret person i Belgien, og at terroristerne brugte civile som menneskeskjold over for politiet.

Der er dukket en del nye detaljer op om terrorangrebet i Paris. Fold sammen
Læs mere
Foto: PIERRE CONSTANT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Barer og caféer med kaffedrikkende, rygende og snakkende lokale franskmænd og turister. En udsolgt rockkoncert med omkring 1.500 forventningsfyldte gæster. Et stadion fyldt med tilskuere heriblandt den franske præsident til en venskabskamp mellem Frankrig og Tyskland.

En almindelig fredag blev forvandlet, da den franske hovedstad Paris 13. november blev angrebet af syv tungt bevæbnede terrorister. Siden har omkring 850 mand efterforsket sagen og skrevet over 5.330 siders materiale. Flere nye oplysninger fra efterforskningen er de seneste dage lækket til franske medier.

Den franske avis Le Figaro beskriver blandt andet, hvordan tre terrorister ved 20.30-tiden gjorde flere forsøg på at komme ind på fodboldstadion Stade de France, hvor omkring 80.000 tilskuere var samlet for at se Frankrig spille venskabskamp mod Tyskland.

En af terroristerne forsøgte at snyde sig forbi en sikkerhedsvagt fire gange uden held, skriver Le Figaro. De tre terrorister endte i stedet med at sprænge sig selv i luften uden for stadion.

Et vidne mener desuden at have set Salah Abdeslam her. Manden, der fortsat er efterlyst internationalt og menes at være rejst til Syrien.

Mellem klokken 21.20 og 21.40 blev der affyret over 400 skud ved fortovscafeer i 10. og 11. arrondissement. I en sort Seat Leon kørte tre terrorister rundt og skød mod tilfældige, chaufføren kan ifølge Le Figaro være Salah Abdeslam.

Han stoppede bilen forskellige steder midt på gaden med lygterne tændt, mens to, sandsynligvis Abdelhamid Abaaoud og muligvis Salahs bror Brahim Abdeslam, sprang ud af dørene ved bagsædet og skød vildt omkring sig. De bevægede sig angiveligt, som var de i en krigszone, mens de råbte ”Allahu Akbar” - oversat til dansk Gud er stor.

Brahim Abdeslam udløste et selvmordsbælte ved cafeen Comptoir Voltaire. Abdelhamid Abaaoud blev siden dræbt 18. november ved en ransagning i forstaden Saint-Denis.

Efter angrebet ved fortovscafeerne gennemførte tre terrorister et rædselsvækkende attentat ved spillestedet Bataclan. Den franske avis Le Monde beskriver, hvordan en sort VW Polo klokken 21.40 stoppede foran spillestedet. To minutter senere blev en sms sendt fra en Samsung mobiltelefon, der straks blev smidt i en skraldespand: ”Vi er der, vi går i gang”.

Herefter brød terroristerne Samy Amimour, Ismaël Omar Mostefaï og Foued Mohamed-Aggad ind til en koncert med det amerikanske band ”Eagles of Death Metal” tungt bevæbnet.

Sms’en blev sendt til en modtager i Belgien, skriver Le Monde. Mobilnummeret, der modtog beskeden i Belgien, blev aktiveret 12. november klokken 22.24 og deaktiveret umiddelbart efter modtagelsen af beskeden fra Samsung-mobilen 13. november. I dette tidsrum har den udvekslet 25 beskeder udelukkende med Samsung-mobilen.

Efterforskerne har desuden fundet ud af, at Abdelhamid Abaaoud har været i forbindelse med en mobil placeret i Belgien samme sted som den første.

Politiets efterforskning viser, at alle tre angreb - ved stadion, ved cafeerne og ved Bataclan, blev styret og koordineret fra Belgien, skriver Le Monde.

Inde på Bataclan har overlevende fortalt efterforskerne, hvordan de tre terrorister brugte flere gidsler som menneskeskjold. Le Figaro skriver, at terroristerne placerede gidsler foran døre og vinduer, hvorefter de tog deres mobiltelefoner for at gå på nettet. Det lykkedes dog ikke, da forbindelsen var for dårlig. Herefter brugte terroristerne en mobiltelefon til at indlede en surrealistisk forhandling med politiet.

Terroristerne snakkede arabisk med hinanden og fransk uden accent med gidslerne.

Til eliteenhederne, der begyndte at omringe spillestedet, lød det fra terroristerne: ”Vi kan se jeres røde lasere, vi kan høre jer bag døren”.

Over telefonen sagde en anden: ”Vi vil have en at forhandle med, jeg vil vide, hvem jeg taler med”, og herefter: "Jeg kræver, at I forlader landet (Syrien, red), jeg kræver, at I fjerner jeres styrker, og jeg kræver, at jeg får et papir med en underskrift, som beviser det”.

En terrorist, der allerede havde dræbt flere, tilføjede: ”Hvis jeg ikke har noget om fem minutter, dræber jeg et gidsel og placerer det i vinduet. Jeg er pisseligeglad, vi er ikke bange for at dø”.

Le Figaro beskriver, hvordan terroristerne ifølge avisens oplysninger herefter optrappede situationen med flere advarsler og trusler:

”Gå væk fra døren, vi har bælter, og vi vil udløser dem, hvis I nærmer jer. Vi har gidsler, vi har oven i købet en betjent, gå tilbage, gå tilbage, vi sprænger det hele i luften,” lød det.

Idet de skreg ”Allahu Akbar” - oversat til dansk Gud er stor - begyndte de at skyde mod menneskemængden.

En af terroristerne advarede: ”Jeg dræber enhver, der bevæger sig. I får at se.” Herefter skød han mekanisk løs mod venstre, mod højre og ligeud idet han gentog: ”Jeg sagde, I ikke skulle flytte jer.”

En terrorist skulle desuden have spurgt efter det amerikanske band, ”Eagles of Death Metal” der spillede koncert og udtalt: ”I bomber med amerikanerne, så vi går efter amerikanerne og efter jer”.

Terroristerne gjorde det klart, at de agerede på vegne af terrororganisationen Islamisk Stat, som bliver angrebet af den USA-ledede koalition med blandt andre Frankrig og Danmark i Irak og Syrien.

Alle tre terrorister blev dræbt på spillestedet. Den ene nåede at udløse bomben i sit bælte. Da angrebet var ovre, fandt politi og redningsmandskab 88 dræbte personer på stedet.

130 personer blev i alt dræbt under terrorangrebet og flere hundrede blev såret. Frankrig er fortsat i undtagelsestilstand.