Nye detaljer om snigmordet på Kim Jong-nam

Han led en pinefuld død. Blev dræbt med ét af de mest brutale våben. Angiveligt af sin egen halvbror, en af verdens mest frygtede mænd, Kim Jong-un.

Kim Jong-nam - halvbror til Nordkoreas diktator Kim Jong-un - blev myrdet tidligere i år med nervegassen VX. To kvinder er på anklagebænken, men det formodes, at bagmanden var Jong-un.  Fold sammen
Læs mere
Foto: TOSHIFUMI KITAMURA, ED JONES/AFP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For selvom 45-årige Kim Jong-nam levede sit liv i frygt og konstant var på vagt, fik døden ram på ham den 13. februar i år, hvor to kvinder overfaldt ham med nervegassen VX  i lufthavnen i Kuala Lumpur.

Men Kim Jong-nam kunne ifølge engelske The Telegraph have været i live i dag. For han var så forberedt på et giftangreb, at han i sine lommer gik rundt med 12 doser modgift. Der kunne have reddet hans liv.

Oplysningen om modgiften kom forleden frem i retten i Malaysia, hvor de to kvinder, der udførte gasangrebet på Kim Jong-nam står på anklagebænken. Sigtet for at have udført mordet, som mange mistænker Nordkoreas diktator for at være den egentlige bagmand bag.

Fjendskabet mellem de to - eller i hvert fald dét, der flød fra Kim Jong-un mod Kim Jong-nam - er ofte blevet beskrevet.

Halvbrødrenes far, tidligere diktator Kim Jong-il, holdt sine familier stærkt adskilt. Derfor voksede de ikke op sammen. Men som ældste søn af Jong-il blev Kim Jong-nam kørt i stilling som arvtager til den mægtigste post i det lukkede land, men endte med at falde i unåde og måtte i 2003 flygte til halvøen Macau.

Kim Jong-nam med faderen Kim Jong-il.  Fold sammen
Læs mere
Foto: HANDOUT/AFP.

Syv år senere blev lillebroderen Kim Jong-un officielt udråbt til ‘den store efterfølger’, og skulle dermed have sit på det tørre.

Med den paranoide Kim Jong-un så - og ser - trusler overalt. Også fra sin bror i exil, som mange mente levede under storebror Kinas beskyttelse i Macau, og som Kinas styre angiveligt gerne så indsat som leder i Nordkorea.

Derfor havnede Kim Jong-nam allerede i 2010 på halvbroderens dødsliste. Og 13. februar i år kunne hans navn stryges. Mission completed.

Kim Jong-nam var på vej hjem til Macau, da han i lufthavnen i Kuala Lumpur blev overfaldet af to kvinder. En overvågningsvideo viser, hvordan de bevidst styrede mod ham, tværede hænderne over hans ansigt, hvorpå begge forsvandt. Og 20 minutter efter var Kim Jong-nam død.

De to kvinder nægter sig skyldige og påstår fortsat, at de havde fået at vide, at de skulle tage del i et realitytv-program.  Fold sammen
Læs mere
Foto: ROYAL MALAYSIA POLICE HANDOUT/EPA.

Alle forholdsregler blev taget i brug efter giftgas-angrebet i lufthavnen.  Fold sammen
Læs mere
Foto: MANAN VATSYAYANA/AFP.

Giftgassen VX - som de havde smurt ind i hans ansigt - er et af de mest farlige nervegasser. Da konventionen om kemiske våben blev underskrevet i 1997, blev lagrene destrueret. Troede man. Mange eksperter mener, at netop Nordkorea stadig har store lagre. At Kim Jong-nam havde 12 doser modgift på sig kunne tyde på det.

Hvorfor han ikke gjorde brug af dem, er dog en gåde.

I stedet blev de sidste 20 minutter af hans liv et smertefuldt mareridt, der endte med, at hans krop vred sig i kramper, indtil alle overanstrengte muskel forhindrede ham i at trække vejret.

De to kvinder, der sidder på anklagebænken, nægter sig skyldige. Retssagen mod dem ventes først at være afsluttet i starten af det nye år.


Dem har Kim Jong-un kunnet stryge fra dødslisten

Kim Jong-uns tante og onkel, som ifølge den sydkoreanske efterretningstjeneste begge er blev henrettet af Kim Jong-un.  Fold sammen
Læs mere
Foto: HANDOUT/Reuters.

Ifølge The Telegraph har Kim Jong-un tyndet gevaldigt ud i rækkerne de seneste år. Ingen af oplysningerne er dog bekræftet fra Nordkorea, men stammer fra den sydkoreanske efterretningstjeneste.

Kim Jong-nam

Halvbroder, som var en stor trussel mod Kim Jong-un. Blev dræbt med nervegassen VX tidligere i år.

Ri Yong-jin

Var en højtstående embedsmand i uddannelses-ministeriet, og blev angiveligt henrettet sidste sommer, fordi han var faldet i søvn under et møde med Kim Jong-un.

Hyong Yong-Choi

Nordkoreas tidligere forsvarsminister blev offentligt henrettet i april 2015. Også han havde begået den dødssynd, at falde i søvn under en stor begivenhed.

General Jang Song-Thaek

Var onkel til Kim Jong-un og blev i 2013 anklaget for forræderi. Blev henrettet og angiveligt led en lang række af hans nærmeste samme skæbne.

Kim Kyong-hui

Var gift med general Jang, og blev angiveligt forgiftet i foråret 2014 efter at have protesteret mod henrettelsen af sin mand.

O Sang-hon

Tidligere sikkerhedschef og en nær allieret af general Jang. Blev efter sigende henrettet med en flammekaster i foråret 2014.

Kim Chol

Viceminister i hæren indtil foråret 2014, hvor han angiveligt gik på druk og svir under den tre år lange officielle sørgeperiode for Kim Jong-il.