Nye australske skovbrande bryder ud med varmt og tørt vejr

Vejret hjælper langt fra de brandmænd, der kæmper for at få kontrol over de mange skovbrande i Australiens delstat New South Wales. Det er så skidt, som det kan blive, lyder det.

Faulconbridge, vest for Sydney 23. oktober Fold sammen
Læs mere
Foto: LUKAS COCH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

AUSTRALIEN: Australske brandfolk kæmper en hård kamp mod skovbrandene i delstaten New South Wales i det varme forårsvejr. Og intet peger på, at de er ved at tage af. Tværtimod. For varme, tørre vinde og stigende temperaturer onsdag har fået nye brande til at blusse frem, skriver nyhedsbureauet AFP.

Katastrofen er gået ind i sit syvende døgn, og der er registreret 65 brande i delstaten. Heraf er 18 af dem ude af kontrol. Mere end 120.000 hektarer land er brændt på tværs af staten, og flere end 200 huse er blevet ødelagt.

Det til trods har brandene kun kostet et enkelt liv indtil nu, hvilket viser, at indbyggerne har fulgt opfordringerne til at forlade deres hjem, være ekstra opmærksomme eller flytte midlertidigt på evakueringscentre.

»På dage som i dag gør minutter virkelig en forskel,« siger brandinspektør Shane Fitzsimmons til AFP.

Særligt er der fokus på Blue Mountains, et bjergområde vest for Sydney, som er et populært turistmål, og som huser 75.000 mennesker. Her har tre store brande hærget i adskillige dage. En af dem, i Springwood, hvor flere end 100 hjem blev ædt op af flammerne i sidste uge, er blevet opgraderet til det højeste kriseniveau.

Også en brand ved Minmi tæt på Newcastle nord for Sydney har fået betegnelsen »nødsituation«, fordi motorvejen mellem de to byer er blevet lukket, hvilket har skabt trafikkaos.

»Hvis du er i Minmi, så følg din overlevelsesplan. Hvis du planlægger at forlade stedet, så gør det nu,« lyder rådet fra Shane Fitzsimmons.

Brandvæsnet forsøger at få styr på brandene ved at kaste vand ned fra fly over de berørte områder. Men med en temperatur på over 30 grader, lav luftfugtighed og vindstød er omstændighederne ifølge brandinspektøren »så dårlige, som de kan blive«.

Australsk politi har anholdt mindst fire børn, som mistænkes for at stå bag flere af de omfattende brande. Den ene, en 11-årig dreng, står angiveligt bag to brande, som tidligere på måneden ødelagde mere end 5.000 hektar land.

De omfattende brande betyder, at myndighederne har erklæret undtagelsestilstand i New South Wales, og statslige embedsmænd siger, at skovbrandene er de mest farlige forhold i 40 år.