Nybagte mødre anholdes på hospitaler og fængsles med deres babyer få dage efter fødslen: »Ingen er i sikkerhed for Erdogan«

Flere tyrkiske kvinder er blevet anholdt, umiddelbart efter at de har født, under anklage for at være tilhængere af Fethullah Gülen. Erdogans tyrkiske regime udøver en »systematisk kampagne af frygt og forfølgelse«, lyder kritikken.

Kvinder protesterer mod fængslingen af den tyrkiske kvindelige politiker Figen Yuksedag. Hun var tidligere en af frontfigurerne i det pro-kurdiske parti HDP. Siden protesten den 5. marts 2017 er Yuksedag blevet dømt til et års fængsel for formidling af terrorist-propaganda. Fold sammen
Læs mere
Foto: BULENT KILIC

Esra Demir. Elif Aslaner. Aysun Aydemir. Elif Coşkun. Nazlı N. Mert.

Alle tyrkiske kvinder. Alle nybagte mødre. Alle anklaget for at stå i ledtog med Fethullah Gülen. Alle anholdt på hospitaler og alle smidt i fængsel sammen med deres nyfødte babyer.

Flere tyrkiske medier beretter om episoderne, som også er beskrevet i en rapport fra Stockholm Center of Freedom, der kalder regimets fængsling af kvinder en »systematisk kampagne af frygt og forfølgelse«.

»Motivet bag denne hidtil usete hårde linje mod kvinder er at skabe en chill-faktor i det tyrkiske samfund og skræmme folk fra at udøve deres rettigheder inklusive ytringsfrihed, forsamlingsfrihed og andre friheder,« lyder det i rapporten.

»Logikken er, at hvis regimet går så ekstremt til værks ved at fængsle kvinder, der i nogle tilfælde netop har født eller er gravide og udsætte dem for tortur og dårlig behandling i detentioner eller fængsler, vil den fremherskende opfattelse være, at ingen er i sikkerhed for Erdogan og regeringens vrede.«

Kvinderne er blevet anholdt på anklager omr formodede koblinger til den tyrkiske eksilpolitiker Fethullah Gülen. Han er af de tyrkiske myndigheder udpeget som bagmand til det fejlslagne kupforsøg i sommeren 2016. Siden da har den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, foretaget en massiv udrensning. Ifølge en rapport fra Amnesty International er flere end 100.000 mennesker siden kupforsøget blev fyret fra deres job og anklaget for at være terrorister.

En af kvinderne, Aysun Aydemir, blev arresteret på hospitalet, tre dage efter at have født. Ifølge det tyrkiske nyhedsmedie T24 News ventede politiet ved døren foran hendes stue, hvor hun lå. Hun fødte via kejsersnit og blev flyttet til et nyt værelse for opfølgende behandling. Her greb politiet ind og tog hende med på stationen. Da barnet kun var tre dage gammelt, blev mor og barn varetægtsfængslet sammen.

I rapporten fra Stockholm Center of Freedom, »Fængsling af kvinder i Tyrkiet«, anslås det, at der sidder mellem 16.000 og 20.000 kvinder, flere med små børn, i tyrkiske fængsler.

Da tyrkerne i april i år gik til folkeafstemning, blev det til et ja til udvidede magtbeføjelser til præsident Erdogan. Og blandt de herboende med tyrkisk statsborgerskab var der også en overvægt af Erdogan-støtter; 60,4 procent af tyrkere bosat i Danmark stemte ja til en ændring af Tyrkiets forfatning, mens 39,6 stemte nej.