Ny video: Lady Gaga og Prins William diskuterer psykisk helbred

Lady Gaga og Prins William diskuterer i en ny video psykisk helbred. Det sker i forbindelse med kampagnen Heads Together, hvis formål det er at gøre det mindre tabubelagt at tale om psykiske problemer.

Et billede publiceret af Kensington Palace den 18. april 2017 viser den engelske Prins William, mens han fører en videosamtale med den amerikanske sanger Lady Gaga. Det skete i forbindelse med kampagnen Heads Together, der skal sætte fokus på at have en åben samtale om det psykiske helbred. Fold sammen
Læs mere
Foto: Handout
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I en ny kampagne sætter Prins William, Prins Harry og Catherine, Hertuginden af Cambridge, fokus på psykisk helbred. Kampagnen, Heads Together, skal gøre det mindre tabubelagt at tale om psykiske problemer.

I den forbindelse har kampagnen publiceret 10 videoer, hvor en række mennesker fortæller om, hvordan det har hjulpet dem at begynde at tale om deres psykiske helbred.

I en video ringer den engelske Prins William til den amerikanske sangerinde Lady Gaga, der fortæller om sin egen oplevelse med psykiske problemer.

»Der er meget skam forbundet med psykiske problemer, og man føler, at der er noget galt med en selv,« siger Lady Gaga, da Prins William spørger, hvorfor hun har valgt at fortælle om sine psykiske problemer.

»Jeg prøver at overbevise mig selv om, at jeg har en masse smukke, vidunderlige ting i mit liv, og at jeg bør være glad. Men man kan ikke gøre for, hvis man vågner om morgenen og er træt, trist og føler sig angst,« siger Lady Gaga.

Hun fortæller, at løsningen for hende, udover at tale åbent om det, var at sige til sig selv, at: »det er en del af mig, og det er okay.«

Prins William fortæller derefter, at han har lært, at det er okay at tale om psykiske problemer, og at det er vigtigt at have den samtale.

»Det er på tide, at alle taler åbent om psykisk helbred, og at man forstår, at det psykiske helbred er lige så normalt som det fysiske helbred. Alle har et psykisk helbred, og vi bør ikke skamme os over det. Bare det at have en samtale med en ven eller et familiemedlem kan gøre en stor forskel,« siger Prins William.

Heads Together blev lanceret i maj sidste år, og den samarbejder med en række velgørenhedsorganisationer, der arbejder med psykisk helbred med blandt andet børn, unge, mænd, der vil begå selvmord og veteraner.

I forbindelse med kampagnen har Prins Harry netop medvirket i en podcast for den britiske avis The Telegraph, hvor han fortæller, hvordan han lukkede fuldstændigt ned for sine følelser, da hans mor, Prinsesse Diana, døde i 1997.

»Jeg nægtede at tænke på min mor, for hvad skulle det hjælpe? Det ville kunne gøre mig trist. Det ville ikke bringe hende tilbage. Jeg lod ikke mine følelser være en del af noget, og jeg var en typisk 25-årig, 28-årig, der lod, som om livet var godt, fint, indtil jeg havde et par samtaler. Lige pludselig begyndte al den sorg, som jeg aldrig havde bearbejdet, at komme frem, og jeg indså, at der var en masse, jeg blev nødt til at arbejde med.«

Han fortæller, at han brugte næsten 20 år på ikke at tænke på sin mors død, hvorefter han oplevede to år med »totalt kaos.«

»Jeg vidste ikke, hvad der var galt med mig. Jeg troede, det var en det var en del af at vokse op.«

Prins Harry fortæller, at hans bror, Prins William sagde, at han var nødt til at tale med nogen. For Prins Harry hjalp det at åbne op om sine problemer over for sine venner, og han håber, at Heads Together kan gøre det samme.

»Forhåbentlig vil kampagnen fjerne stigamen og åbne op for, at folk kan tale om deres psykiske helbred. Alle kæmper med det psykiske helbred. Vi er ikke robotter. Det er lige meget, om man er en prins, en mor, en chef eller et barn. Psykisk velvære betyder noget for os alle, og der kan kune komme noget positivt ud af at tale om det.«