Ny viden om T. rex: Den kunne ikke løbe

Tyrannosaurus rex ikke var så hurtig en løber, som før antaget. Faktisk kunne den ikke løbe hurtigere end 20 kilometer i timen. Det er resultatet af et studie foretaget af forskere fra University of Manchester.

»Det ville være umuligt for den at løbe, fordi dens skelet simpelthen ikke var stærkt nok,« siger professor William Sellers til BBC om T. rex. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: SCOTT OLSON

Tyrannosaurus rex har hidtil været kendt som en glubsk og farlig sprinter, som var nærmest umulig at undslippe. Men nu viser et nyt studie, som netop er offentliggjort i tidsskriftet PeerJ, at en Jeep sagtens kunne køre fra den. Den kunne nemlig ikke løbe hurtigere end 20 kilometer i timen.

Studiet er foretaget af et hold forskere fra University of Manchester, som har benyttet en ny computersimulator til at bestemme, hvor hurtig den store dinosaur var. Forskerne kom frem til, at hvis de udelukkende kiggede på dens muskulatur, ville den kunne løbe 30 kilometer i timen. Men tog de højde for skelettets styrke, faldt hastigheden til 20 kilometer i timen.

Accelererede den fra en rask gåtur til en hurtig sprint, ville dens ben ganske enkelt kollapse under den.

»T. rex er alles favoritdinosaur. Palaeontologer har i mange år spekuleret i, hvor hurtigt den kunne løbe, fordi det vil kunne fortælle os noget om dens jagestil og måden, hvorpå den fangede sit bytte,« siger professor William Sellers til BBC og uddyber:

»Dette projekt brugte en meget realistisk computersimulator til at forudsige, hvordan T. rex bevægede sig, og det viser, at det ville være umuligt for den at løbe, fordi dens skelet simpelthen ikke var stærkt nok,« siger han.

På trods af at Tyrannosaurus rex ikke var en sprinter, ville den stadig ikke have været sjov at møde for et menneske. For selv om dens maksimale hastighed var 20 kilometer i timen, ville den sagtens kunne indhente selv de hurtigste løbere, slår Dr Eric Snivel fra UW-La Crosse, som dog ikke var en del af forskningsholdet, fast overfor BBC.