Ny undersøgelse gør forskere nervøse: Flere og flere europæere tror ikke på vacciner

En ny verdensomspændende undersøgelse viser, at tilliden til vacciner er lavest i Europa. I Østeuropa er det kun 50 procent af befolkningen, der har tillid til vacciner.

Mæslinger kan let bekæmpes med vacciner. Men en øget skepsis får nu antallet af smittede i Europa til at eksplodere. Fold sammen
Læs mere
Foto: George Frey/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens mæslingeudbrud det seneste år har spredt sig flere steder i verden, er der stadig færre europæere, der har tillid til vaccinerne, som kan beskytte dem mod den farligt smitsomme sygdom.

Det viser en ny verdensomspændende undersøgelse fra Wellcome Global Monitor, som har lavet undersøgelsen i samarbejde med Gallup, skriver The Guardian.

Undersøgelsen viser, at kun 59 procent af befolkningen i Vesteuropa og 50 procent af befolkningen i Østeuropa tror, at det er sikkert at få en vaccine. Det er lavt sammenlignet med, at der i resten af verden er 79 procent af befolkningen, som tror på, at vacciner er sikre.

84 procent af verdensbefolkningen svarer i øvrigt, at de tror på, at vaccinerne virker, og 92 procent fortæller, at deres egne børn har fået en vaccine. Men i dele af Europa ser billedet altså helt anderledes ud, skriver The Guardian.

Hver tredje franskmand har for eksempel ikke tillid til vaccinerne, viser undersøgelsen. I Ukraine, hvor der sidste år var flere end 53.000 personer, som fik mæslinger, tror kun 50 procent af befolkningen på, at vaccinerne virker.

»Der er flere befolkningsgrupper og hele lande i verden, hvor tilliden til vacciner dykker, mens færre får dem. Det udgør en kæmpe offentlig sundhedsrisko,« forklarer Imran Khan, der er talsperson for Wellcome Global Monitor, til The Guardian.

Det er ikke første gang, at en undersøge tager bestik af europæernes mistillid til vacciner. I april viste en Eurobarometer-undersøgelse, at 48 procent af europæerne tror, vacciner kan give seriøst skadelige bivirkninger, ifølge Politico. Den teori har videnskaben ellers modbevist.

Mere end en tredjedel af 27.524 europæere, der dengang deltog i undersøgelsen, svarede også, at vacciner kan udløse nøjagtig den sygdom, de er udviklet til at skulle beskytte imod – dette er også forkert.

Den stigende mistillid skyldes i høj grad sociale medier og den misinformation, der spredes i private Facebook-grupper. Det mener i dr. Heidi Larson, der er direktør for det britiske Vaccine Confidence Project – altså, et program, der har til hensigt at styrke briternes tillid til vacciner – ved London School of Hygiene and Tropical Medicine.

Hun forklarer over for The Guardian, at det er svært for forskere at modbevise meget af den misinformation, der spredes på de sociale medier, netop fordi den ofte deles i private Facebook-grupper, som forskerne ikke har adgang til.

Men det er ikke kun de sociale mediers skyld. Den voksende mistillid til vacciner i Europa har også at gøre med, at vi ikke er vant til at se de dødelige, smitsomme sygdomme, som vaccinerne kan beskytte os imod. Mange af dem har længe været udryddet her.

»I udviklingslande, hvor dødelige sygdomme som difteri, mæslinger og kighoste er mere udbredte, står mødre i kø i timevis for at sikre deres børn vacciner,« fortæller Seth Berkley, adm. direktør for den globale vaccinealliance Gavi, der arbejder for at lette adgangen til vacciner i udviklingslande:

»Det er i rigere lande, hvor vi ikke længere ser den frygtelige indvirkning, disse sygdomme kan have, at folk er tilbageholdende. Den tilbageholdenhed er en luksus, vi ikke har råd til,« siger han til The Guardian.

Der er højst tillid til vacciner i Bangladesh og Rwanda, viser undersøgelsen. I det sydlige Asien tror 95 procent af befolkningsgrupperne således på, at vacciner er sikre, mens 92 procent af østafrikanerne svarer det samme.

I det nordlige Europa, som altså også omfatter Danmark, er der højere tillid til, at vaccinerne virker og i øvrigt er sikre at få end i Vest- og Østeuropa, viser undersøgelsen. Her tror 73 procent af folk, at vaccinerne er sikre, mens 84 procent svarer ja til, at vacciner er effektive.

Fra 1. januar 2018 til 1. marts 2019 er mere end 100.000 mennesker blevet smittet med mæslinger i Europa, viste en opgørelse fra Verdenssundhedsorganisationen (WHO) i maj. Flere end 90 personer har mistet livet til sygdommen i denne periode.

I begyndelsen af 2019 oplevede Danmark et mindre mæslingeudbrud. I februar blev syv personer smittet med mæslinger. Smitten blev bragt hjem af to voksne, som havde været på skiferie i Val Thorens.