Ny undersøgelse fra Wuhan viser, at tre ud af fire coronapatienter oplever senfølger

Resultaterne af den største undersøgelse af senfølger af covid-19 er blevet udgivet i det britiske lægetidsskrift The Lancet. 75 procent af indlagte patienter i den kinesiske by Wuhan oplevede senfølger seks måneder efter smitten.

En undersøgelse fra Wuhan i Kina viser, at 75 procent af indlagte coronapatienter oplevede minimum ét symptom på senfølger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nicolas Asfouri/AFP/Ritzau Scanpix

Kinesiske forskere har foretaget den største undersøgelse af covid-19-senfølger til dato.

Undersøgelsens resultater, der er udgivet i tidsskriftet The Lancet, viser, at 75 procent af indlagte coronapatienter oplevede minimum ét symptom på senfølger seks måneder efter smitte.

Studiet er lavet på basis af 1.733 indlagte patienter med covid-19, der er blevet udskrevet af Jin Yin-tan-hospitalet i coronavirussens arnested i Wuhan i Kina. Stort set alle indlagte covid-19-patienter blev regnet med i undersøgelsen – på nær dem, der nægtede at deltage, havde »diskvalificerende tilstande« eller døde i perioden for undersøgelsen.

Resultaterne viste, at især træthed eller muskelsvaghed, søvnproblemer og angst eller depression var symptomer, som de indlagte oplevede seks måneder efter, at de fik konstateret smitten.

I den tungere ende af symptomer havde mellem 22 og 56 procent nedsat lungekapacitet efter et halvt år. Samme senfølger har man observeret ved personer smittet med sars.

De 22 procent havde ikke behov for supplerende ilt, skriver forskerne. Men testene viste, at en »betydelig« andel af patienterne havde nedsat lungekapacitet seks måneder efter udskrivningen fra hospitalet. Omkring 56 procent havde svære symptomer og udviste en unormalt nedsat lungefunktion.

Forskerne bag undersøgelsen mener, at flere senfølger endnu er ukendte, men det menes, at covid-19 kan forårsage varige senfølger såsom nedsat smags- og lugtesans.

Undersøgelsen fra Wuhan inkluderede spørgeskemaer, blodprøver og lungeprøver. Angst og depression var symptomer hos 23 procent af patienterne i undersøgelsen.

»Disse resultater understøtter, at personer med svær sygdom har brug for pleje efter udskrivning. Længere opfølgende undersøgelser i en større befolkning er nødvendige for at forstå det fulde spektrum af sundhedsmæssige konsekvenser af covid-19,« skriver forskerne.

Sundhedsstyrelsen udgav 3. november 2020 en liste over de mest kendte senfølger ved covid-19, som kan ses i faktaboksen herunder.