Ny tyfon rammer katastrofeområde

Området i Filippinerne, hvor tyfonen Haiyan hærgede sidste år, bliver i løbet af lørdag ramt af endnu en tyfon.

Foto: FRANCIS R. MALASIG

En tyfon med vindstød på 250 kilometer i timen er på vej til at ramme kysten ved byen Tacloban i Filippinerne.

Byen og dens befolkning blev udsat for enorme ødelæggelser, som man endnu ikke er kommer sig helt over, da supertyfonen Haiyan drog hærgende gennem området sidste år. Mindst 7.300 mennesker blev dræbt og en million boliger ødelagt under en af de kraftigste tyfoner målt over land nogensinde.

Nu tårner tyfonen Hagupit sig op i horisonten og truer med endnu engang at efterlade store områder uden el- og vandforsyning. Samt ikke mindst at tage nye liv.

Den nye tyfon ventes ikke at blive lige så kraftig som Haiyan, men filippinerne har ikke desto mindre døbt den Hagupit eller »knuseren« på det lokale sprog.

Indbyggerne har gennem de seneste dage forberedt sig på det kommende kaos, og mange steder har der været lange køer af filippinere, der forsøger at lave forråd. Andre har bragt sig i sikkerhed på Taclobans stadion. En af dem er Rita Villadolid, der ifølge BBC siger:

»Vi har lært lektien fra Yolanda (som Haiyan kaldes lokalt, red.) Alle her er bange.«

Op mod 19.000 indbyggere er søgt til 26 evakueringssteder, og myndighederne oplyser, at flere bliver åbnet, når egentlige tvangsevakueringer starter.

Taclobans viceborgmester, Jerry Yaokasin, siger til BBC:

»Vi er dårligt kommet os efter sidste års supertyfon og så - here we go again. Det er som en film, som et deja vu for os alle.«

Ifølge Sky News er hæren blevet sat ind. Den har transporteret fødevarer, medicin, samt ligposer ud til landsbyer, der ventes at blive isoleret på grund af den voldsomme regn, der følger med Hagupit.