Ny teori: Mussolini myrdet efter ordre fra Churchill

En ny italiensk TV-dokumentar hævder, at Mussolinis mord blev udført på Churchills ordre for at dække over afslørende breve mellem Churchill og Mussolini.

Der pustes nu nyt liv i konspirationsteorierne om omstændighederne vedrørende den italienske fascistleder Benito Mussolinis død. Her indsamler Mussolini guld under Anden Verdenskrig. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den italienske leder Benito Mussolini blev myrdet på ordre fra den engelske premierminister Winston Churchill. Mordet blev udført af en italiener og en engelsk agent.

Denne udgave er ikke i overenstemmelse med den gamle version, hvor den italienske diktator og hans elskerinde, Claretta Petacci, blev skudt af italienske partisaner anført af Walter Audisio. Det skete ifølge den officielle version nær søen Como 28. april 1945. Deres kroppe blev derefter ophængt i Milano med hovedet nedad.

»Kaptajn John«
Det er en italiensk TV-dokumentar, der nu påstår, at Mussolini i virkeligheden blev likvideret af en italiensk partisan ved navn Bruno Lonati og en engelsk agent, hvis kodenavn var »Kaptajn John«, og hvis virkelige navn var Robert Maccarone. Baggrunden for den britiske tilsløring af de virkelige omstændigheder bag likvideringen skulle være, at Mussolini havde afslørende breve fra Winston Churchill, hvor denne tilbød en seperatfred med Italien. Var en sådan gået igennem, havde det været et brud på De Allieredes aftale på topmødet i Casablanca om at søge Italiens, Tysklands og Japans betingelsesløse overgivelse. Til Sunday Times udtaler en af TV-udsendelsens skabere, journalist Peter Tompkins, at Churchill var klar over, at der ville komme en konflikt med Sovjetunionen, og at det derfor kunne blive nødvendigt at sikre sig en seperataftale med Italien.

Om der virkelig foregik en hemmelig korrespondance mellem Mussolini og Churchill har været debatteret i medierne et stykke tid. Det er nu blevet dokumenteret, at Mussolini skrev et brev 24. april til Churchill, hvor han bad om retfærdighed og retten til at forsvare sig. Men brevet, der dokumenterer en evt. seperatfred, er ikke dukket op.

Bruno Lonati, der nu er 83 år, siger til Sunday Times, at han ganske rigtig fik til opgave sammen med John at likvidere Mussolini. Lonati var kommunistisk partisan under krigen og blev efter krigen ansat i Fiat-koncernen. John og Lonati tog til huset, hvor Mussolini blev holdt fanget af italienske partisaner. Mussolini havde i sin favn en taske, hvis indhold, han hævdede, havde vital betydning for Italiens fremtid. Lonati fortsætter: »Petacci sad på sengen, og Mussolini stod op. John tog mig udenfor og sagde, at hans ordrer var at likvidere dem begge, fordi Petacci vidste for meget. Jeg sagde, at jeg ikke kunne skyde Petacci, så John sagde, at han ville skyde hende. Han var ganske klar over, at Mussolini skulle skydes af en italiener«.

Ifølge Bruno Lonati tog de derefter Mussolini og Petacci uden for huset og stillede dem op ad et hegn. Derefter åbnede de ild. Lonati siger: »Mussolini så overrasket ud, men ikke Petacci«. Ifølge Lonati fotograferede John ligene og referede også til vigtige dokumenter, som han skulle sikre sig fra Mussolini.

Konspirationssnak
Det er ikke første gang, at der er »nye« oplysninger om Mussolinis død. Bruno Lonati hævdede for 10 år siden, at han havde skudt Mussolini. Den nye version bliver imødegået af historikeren Christopher Woods, der forsker i den engelske efterretningstjenestes aktiviteter i Italien: »Det er blot konspirationssnak. Modstandsbevægelsen i Milano, særlig den venstreorienterede del, besluttede at Mussolini skulle dræbes, inden De Allierede kom«.