Ny teknologi er bedre end lægerne: Kan spotte genetiske sygdomme ud fra billeder af dit ansigt

Den nye software er bedre end lægerne til at genkende sjældne genetiske sygdomme. Ny rapport advarer om, hvad teknologien kan bruges til.

Kunstig intelligens har vist sig at være bedre end lægerne til at genkende sjældne genetiske sygdomme. Arkivfoto: Morten Stricker/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere

Et enkelt billede af patientens ansigt.

Det er alt, hvad DeepGestalt skal bruge for at give en diagnose. Den nye software, der benytter sig af kunstig intelligens (AI), kan nemlig genkende sjældne genetiske sygdomme ved at scanne billedet og analysere patientens ansigtstræk, skriver CNN.

Ifølge et nyt studie, publiceret i det videnskabelige tidsskrift Nature Medicine, har omkring otte procent af jordens befolkning genetiske sygdomme – og mange af sygdommene præger også ansigtstræk hos patienten. Men de kan være svære at opdage.

Studiet viser, at den nye software er dygtigere til at genkende sygdommene, end lægerne er. I to forskellige prøver skulle både læger og softwaren identificere genetiske sygdomme ud fra 502 billeder af ansigter. Softwaren klarede sig bedre end lægerne og fik det rigtige svar i 91 procent af tilfældene.

DeepGestalt er en læringsalgoritme, som er blevet trænet op ved at se på billeder af 17.000 patienter med forskellige ansigtstræk og 200 forskellige genetiske sygdomme. Hver gang den ser et billede, kommer den med en liste over mulige diagnoser.

Yaron Gurovich, der er teknologichef ved FDNA, det medicinal- og kunstig intelligens-firma, som står bag studiet, er glad for resultaterne:

»Det viser, at systemet er klar til at blive brugt ude på klinikkerne,« siger han til CNN.

Men forfatterne af studiet frygter dog også, hvad softwaren ellers kan bruge til. Det er nemlig nemt at finde billeder af folks ansigter på sociale medier, og med genkendelsessoftware er forfatterne bekymret for, at mennesker med genetiske sygdomme kan blive diskrimineret – for eksempel hvis de søger job, og deres kommende arbejdsgiver scanner billeder af dem for at se, hvad de fejler.

Men eksperter er glade for udviklingen:

»Dette er endnu en fantastisk og potentiel livsændrende tilføjelse til kunstig intelligens-teknologi. Når vi ser så mange negative historier om AI-teknologi, er det godt at blive mindet om de virkelige fordele, det kan bringe til menneskeheden,« siger for eksempel Peter McOwan, professor i computervidenskab ved Queen Mary University i London, til CNN.