Ny Syrien-resolution viger uden om magtanvendelse

Rusland og USA enige om tekst til FN-resolution, der udelukker automatisk magtanvendelse overfor Syrien, hvis præsident Assad ikke overholder aftalerne.

FN-resolution om Syrien. Ifølge internationale nyhedsmedier, er den renset for trusler om militær magtanvendelse, hvis syrerne undlader at leve op til aftalen om at opgive og destruere deres kemiske våben, og derfor vil deb kunne vedtages i Sikkerhedsrådet. Her ses oprørere fra den Frie Syriske Hær i Aleppo. Fold sammen
Læs mere
Foto: STRINGER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

SYRIEN: De fem permanente medlemmer af FNs sikkerhedsråd enedes natten til fredag ifølge Reuters om et udkast til en FN-resolution om Syrien.
Ifølge internationale nyhedsmedier, er den renset for trusler om militær magtanvendelse, hvis syrerne undlader at leve op til aftalen om at opgive og destruere deres kemiske våben, og derfor vil den kunne vedtages i Sikkerhedsrådet.

Reuters skriver, at resolutionsudkastet, der formentlig vedtages natten til lørdag, blev hamret ud under intense forhandlinger mellem USAs og Ruslands FN-diplomater med Kina, Frankrig og Storbritannien på sidelinjen.

Rusland og Kina har tre gange nedlagt veto mod FN-resolutioner vendt mod Syrien, fordi de åbnede op for militær magtanvendelse som en automatisk konsekvens, hvis Syrien ikke makker ret. Men alle tre resolutioner blev forsøgt vedtaget før giftgasangrebet 21. august, der tvang stormagterne til at revurdere situationen i Syrien - og specielt Rusland og USA til at finde en fælles forståelse. Det resulterede så i aftalen mellem de to lande om den kemiske afvæbning af Syrien.

Som USAs FN-ambassadør, Samantha Power sagde til Reuters i nat, da udkastet lå klar:

»For to uger siden ville denne aftens resultat have været utænkeligt. For to uger siden, ville den syriske regering end ikke have anerkendt eksistensen af dets kemiske våbenlagre. Men i aften, er der enighed om et resolutionsudkast, der er resultatet af intenst diplomati og forhandlinger gennem de seneste to uger.«

USA, Frankrig og Storbritannien har måtte give køb på deres krav om, at resolutionen skulle henvise til FN-pagtens kapitel syv, der omtaler brugen af magt, hvis ikke et medlemsland - i dette tilfælde Syrien - lever op til FNs krav. Til gengæld har landene fået en erklæring om, at hvis ikke Syrien efterlever FN-resolutionen, kan Sikkerhedsrådet vedtage ikke nærmere specificerede straffe under kapitel syv.

Et sådant skridt vil kræve en ny resolution, som Rusland så får mulighed for at nedlægge veto imod.

Og som det russiske nyhedsbureau Interfax citerede landets udenrigsminister Sergej Lavrov for:

»Så vil enhver aktion skulle være proportional med overtrædelsens grovhed«.

Den Kinesiske udenrigsminister Wang Yi erklærede sig efter en times møde med sin amerikanske kollage, John Kerry også temmelig tilfreds med teksten i resolutionsudkastet:

»De største bekymringer der har været hos alle parter, herunder Kina, er dybest set blevet løst«, lød det fra ham.

Ifølge aftalen mellem USA og Rusland om Syriens kemiske afvæbning, skal alle våben være destrueret inden midten af 2014. Washington Post, skriver at de to lande vurderer, at de fleste af Assads kemiske våbenlagre består af enkeltkomponenter, der ikke er mikset sammen til øjeblikkeligt anvendelige våben, og derfor er relativt lette at destruere. Det skulle ifølge avisen kunne gøres i løbet af ni måneder.