Ny svensk rapport: Det er blevet »uacceptabelt« dyrt at behandle kræft i Europa

Europas kræftbekæmpelse koster mere og mere på statsbudgetterne. Nu skal der findes en ny måde at finansiere den på, mener en af forfatterne bag et nyt svensk studie.

Danskernes chance for at overleve en kræftsygdom er højere end andre EU-borgeres. Men den dyre behandling kan få konsekvenser, ifølge ny svensk rapport. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Mens kræft er blevet en af de hyppigste dødsårsager i Danmark, Storbritannien, Holland og Frankrig, er priserne på medicinen, der skal bekæmpe kræftsygdommene, stadigt stigende.

Det viser en ny svensk rapport om kræftbekæmpelsen i Europa, som Sveriges Radio har beskrevet.

I dag bruger Europa 18 milliarder euro – eller omtrent 134 milliarder kroner – mere på at bekæmpe kræft, end landene gjorde for ti år siden, konkluderer rapporten. Og det er ikke bare, fordi flere og flere får kræft.

Priserne på medicinen er også blevet alt for høje, vurderer Nils Wilking, en af hovedforfatterne bag den nye rapport fra Institut for helse- og sundhedsøkonomi i Lund.

»Prisniveauet nu er uacceptabelt,« siger han til Sveriges Radio:

»Denne stigning på ti år i udgifterne til cancermedicin kan ikke fortsætte. Vi må opfinde et bedre system, som gør det muligt at levere medicin så hurtigt som muligt til de patienter, som har behov,« siger han.

Han mener, at der skal findes en ny betalingsmodel for behandlingen.

Flere ældre og mere kræft

Antallet af ældre i Europa stiger, og derfor er der også stadigt flere, som får diagnosticeret kræft. Men det er ikke den eneste grund til, at statsudgifterne til kræftbehandlingen stiger.

Kræftbehandlingen er også blevet dyrere, fordi den er blevet mere avanceret, skriver Sveriges Radio.

Nye behandlingsformer som immunterapi (der går ud på at styrke immunforsvarets evne til at genkende og angribe kræftceller) og genterapi (der går ud på at bearbejde gener, så kræftceller går til grunde) kræver også ny og dyr medicin og forskning.

Jo bedre behandlingen bliver, des flere patienter overlever. Men jo flere penge der bruges på behandlingen, des flere skal der findes andre steder. Og ifølge Nils Wilking er vi nu ved at nå et punkt, hvor vi ikke kan spare mere på pleje og personale for at få råd til medicinen.

En rapport fra Europa-Kommissionen viste i december, at danskernes chance for at overleve en kræftsygdom generelt er forbedret. Faktisk ligger femårsoverlevelsen for flere af de store kræftsygdomme nu over EU-gennemsnittet.

Fremgangen skyldes blandt andet, at skiftende regeringer i årevis har investeret massivt på kræftområdet. I 2007 og 2008 blev der lanceret såkaldte »kræftpakker«, som har opstillet tidsfrister for patienters kræftbehandling. I samme periode er der også blevet vedtaget store besparelser på sundhedsvæsnet.