Ny svensk forskning afslører overraskende nyt om den største CO2-synder af alle

Den svenske skovindustri udleder mere CO2 end al anden industri og trafik i Sverige gør tilsammen, siger forskere, som samtidig hævder, at skovene også kan blive løsningen på klimakrisen. Men forskere er dybt uenige om skovens klimarolle.

Sverige har et enormt skovareal og en lige så stor skovindustri. Nye tal viser, at den årligt udleder 80 tons CO2, og svenske forskere er uenige om, hvilken rolle skovbruget skal spille i klimapolitikken. Billedet er fra Värmland. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forskere ved Umeå Universitet har udregnet den store svenske skovindustris udledning af CO2 og er kommet til et højst overraskende resultat.

Den store svenske skovindustri, som omfatter alt fra fældning af træer til fremstilling af papirmasse, udleder årligt 80 millioner ton CO2, hvilket er mere end al anden svensk industri og trafik tilsammen, viser forskernes tal.

Men skovindustriens udslip tæller ikke med i den officielle statistik over CO2-udledning. Skovindustrien er nemlig omfattet af en undtagelsesregel, fordi den samlet set bidrager positivt i CO2-regnskabet.

Mens skovindustrien årligt udleder 80 millioner ton, så opsuger skovene samtidig 120 millioner ton CO2, og dermed bidrager skovbruget samlet set til at mindske Sveriges samlede udledning.

Det er det svenske public service medie SVT, der på sin hjemmeside offentliggør Umeå-forskernes tal, som også indgår i en tv-serie, Slaget om skovene, som er produceret af SVTs videnskabsredaktion.

»Skovene har et enormt potentiale for at bidrage mere til klimaet, men det vil kræve, at vi omlægger skovbruget helt og stopper med totalrydning, når der fældes skov, og i stedet lader træerne vokse,« siger Stig Oluf Holm, forsker på Umeå Universitet til SVT, som mener, at en hurtig omlægning af skovbruget i Sverige er nødvendig, hvis Sverige skal nå at opfylde målet for reduktion af CO2-udledning.

Skovindustrien og andre forskere er uenige med Stig Oluf Holm og siger, at skovindustrien netop gør en stor positiv indsats for klimaet, blandt andet ved at fremstille produkter af træ, som kan erstatte fossilt baserede produkter for eksempel til byggeri.

Når man fælder gammel skov frigøres der store mængder CO2 fra død biomasse, og derfor mener nogle forskere, at man af hensyn til klimaet skal lade skov stå urørt. Foto fra Hallands Väderö. Fold sammen
Læs mere
Foto: HENRIK OLE JENSEN.

»Det er ikke skovindustriens udslip, som er problemet. Skoven skal ikke være et alibi for, at andre kan fortsætte med andre udslip af CO2,« siger Rolf Björheden, forsker på skovbrugets institut Skogforsk.

Når den svenske skovindustri i dag fælder træer, rydder man alle træer på et område, såkaldt renafdrift, og det medfører, at der i flere år frigives store mængder CO2 fra død biomasse i jorden. Det sker også, selvom der plantes nye træer.

»Det tager 20-40 år, inden nye træer er vokset tilstrækkeligt for at kompensere for det udslip, som fældningen har forårsaget, og den tid har vi ikke,« siger kulturgeografen Anders Lindroth til SVT med henvisning til, at det politiske mål er en halvering af CO2-udslippet i 2030.

Heftig diskussion i Danmark

EU-Kommissionen har netop i denne sommer fremlagt en klimaplan, hvor målet er en nedbringelse af CO2-udslippet med 55 procent i 2030. Her spiller skovene, som jo via fotosyntesen optager CO2, en central rolle. EU vil blandt andet etablere såkaldte no-go-arealer for biomassehøst til energiformål.

Plantning af skov er også en del af den danske klimapolitik. I øjeblikket er 14,7 procent af Danmarks dækket af skov, men målet er at komme op på 25 procent.

Niclas Scott Bentsen, der lektor på Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på Københavns Universitet og blandt andet forsker i dette område, siger, at danske forskere og den danske skovindustri også diskuterer de danske skoves muligheder for at bidrage positivt til klimaregnskabet.

»I Danmark er det ligesom i Sverige stærkt debatteret, om det er en god idé at undgå skovfældning af hensyn til CO2-udslippet. Der er argumenter for og imod. Det tæller for, at urørt skov vil kunne lagre mere CO2 end forvaltet skov, hvor man fælder træer. Hvis man ikke fælder, så vil der være mere træ pr. arealenhed, end hvis man fælder. Men hvis man holder op med at fælde, så mister man nogle produkter fra skoven, som kan være klimavenlige, og det tæller imod. Hvis for eksempel konstruktionstræ erstattes af stål og beton, så koster det på CO2-regnskabet,« siger Niclas Scott Bentsen.

Han er ikke umiddelbart overrasket over, at skovindustrien i Sverige udleder store mængder CO2.

»Sverige er et skovland, og den svenske skovindustri er meget stor, så skovbruget og træindustrien bidrager jo også markant til den svenske økonomi,« siger Niclas Scott Bentsen.