Ny spion-skandale sender USAs forhold til Israel på frysepunktet

Mens Israel forsøger at nedtone den seneste »spion-skandale«, når forholdet til USA og især den amerikanske præsident, Barack Obama, et nyt lavpunkt. Israel har aflyttet telefonsamtaler for at modarbejde en mulig aftale med Iran.

Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, har brugt hemmelige oplysninger fra forhandlingerne mellem Iran og USA til at vinde Kongressens tillid. Fold sammen
Læs mere
Foto: JACK GUEZ
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

JERUSALEM: Vreden og forargelsen strømmer ud af Det Hvide Hus, mens israelerne trækker på skuldrene.

Israel har spioneret på sin mangeårige ven USA. Og ikke nok med det. Ifølge amerikanske kilder brugte Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, hemmelige oplysninger fra forhandlingerne mellem Iran og USA til at vinde Kongressens støtte før sin nylige tale i Washington op til det israelske valg.

Ifølge en anonym amerikansk kilde har USA kendt til Israels aflytninger af telefonsamtaler og møder mellem amerikanske og iranske repræsentanter. Det kommer ikke som nogen overraskelse. Israel opfatter Iran som en akut trussel og har i mange år haft bedre efterretningsoplysninger om landets atomprojekt end sine vestlige venner, inklusive USA.

»En ting er, at USA og Israel spionerer på hinanden. Det er noget andet for Israel at stjæle amerikanske hemmeligheder og spille dem tilbage til Kongressen for at underminere amerikansk udenrigspolitik,« siger den anonyme kilde ifølge The Times of Israel.

Chemi Shalev fra dagbladet Haaretz kalder Benjamin Netanyahu for en person, der »notorisk krydser røde linjer«.

Han hentyder ikke kun til Netanyahus advarsel til vælgerne på den israelske valgdag om, at israelske arabere »strømmer til valgurnerne i flokke«. Han mener også, at Netanyahus tale for Kongressen uden en invitation fra præsident Barack Obama var at krydse en rød linje, lige som han mener brugen af efterretninger mod den amerikanske udenrigspolitik er det.

Israels udenrigsminister, Avigdor Lieberman, har kommenteret sagen, der fylder meget i de israelske medier, men som især nedtones af den regeringsvenlige avis Israel HaYom.

»Vi spionerer ikke mod USA, og vores oplysninger om Iran kommer fra andre kilder,« sagde Lieberman.

Ifølge Wall Street Journal, der var første medie til at offentliggøre detaljerne, har Israel også indhentet oplysninger fra forhandlingerne med Iran via europæiske diplomater.

»En dårlig aftale«

I løbet af torsdag mødes USAs udenrigsminister, John Kerry, med Irans udenrigsminister, Mohammad Javad Zarif, i Lausanne i Schweiz for at indlede en sidste forhandlingsrunde inden tidsfristen for en rammeaftale 31. marts.

Israel er nervøs for, at USA er fast besluttet på at nå frem til en aftale med Iran, og at de andre forhandlende lande, der omfatter Rusland, Kina, Storbritannien, Frankrig og Tyskland, også vil bakke op om det, som Israel anser for at være »en dårlig aftale«.

»En dårlig aftale er det mest sandsynlige resultat af de nuværende forhandlinger,« siger Israels efterretningsminister Yuval Steinitz.

Den rammeaftale, parterne forsøger at nå til enighed om, skal gå forud for en eventuel endelig aftale med tidsfrist i slutningen af juni 2015. I øjeblikket forhandles detaljer i rammeaftalen.

Hvis parterne bliver enige, forventes Iran at kunne bevare sit atomprojekt uden eksempelvis at være i stand til at fremstille store mængder beriget uran, som kan bruges til fremstilling af atomvåben. Til gengæld vil de nuværende sanktioner mod Iran blive ophævet, hvis der bliver indgået en aftale.