Ny spansk abortlov vækker vrede

Spaniens parlament har vedtaget en ny abortlov, der ophæver spanske kvinders adgang til fri abort.

Foto: ELOY ALONSO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

SPANIEN: Vedtagelsen af en ny stram abortlov i Spanien, der kun tillader abort ved tilfælde af voldtægt, og hvis der er en sundhedsrisiko for mor eller foster, har ikke blot vakt vrede inden for Spaniens grænser.

Også i nabolandet Frankrig er den nye lov blevet mødt af vrede på regeringsniveau, skriver den spanske avis El País.

Den franske minister for kvinders rettigheder, Najat Vallaud-Belkacem, har på den franske regerings vegne sendt et vredt brev til den konservative spanske regering, der kritiserer vedtagelsen af loven.

I brevet hedder det blandt andet, at den franske regering ser vedtagelsen af loven »som et tilbageslag«, som man desuden ser på »med dyb bekymring«.

Videre har Najat Vallaud-Belkacem sagt til flere medier, at »det er forfærdeligt at se et land som Spanien, som i de seneste år er blevet et forbillede for de, der bekæmper vold mod kvinder, vedtage en lov, der fratager kvinder ret til at bestemme over deres egen krop«.

Med loven forbyder den konservative regering abort bortset fra de nævnte undtagelsestilfælde og ruller loven tilbage til, hvor den var, indtil den daværende socialistiske regering for tre år siden vedtog at tillade fri abort op til den 14. uge i graviditeten.

En stram abortlov var et af det konservative partis mærkesager og blev under valgkampen ført frem hånd i hånd med landets katolske kirke.

Vedtagelsen har udløst demonstrationer over hele Spanien i byer som Madrid, Malaga, Bilbao og Barcelona. Demonstranter brændte op til weekenden en dukke, der skulle forestille justitsminister Alberto Ruiz-Gallardon foran parlamentet i Madrid. Alberto Ruiz-Gallardon har stået i spidsen for lovstramningen.