Ny sag med Breivik i centrum lukker luftrum over topsikret fængsel

Norsk politi lukker luftrummet over det topsikrede fængsel i Skien, hvor Anders Breivik sidder fængslet. Det sker i forbindelse med en ankesag, hvor den selverklærede nynazist er i centrum. Vi tager højde for »alle eventualiteter«, lyder argumentet.

Arkivfoto: Anders Behring Breivik under sagen i marts sidste år. Breivik fik - til manges overraskelse - medhold i sin anklage om, at hans afsoning er foregået under »umenneskelige« forhold. Fold sammen
Læs mere
Foto: LISE ASERUD

Fra tirsdag og flere dage frem bliver sikkerheden højnet i og omkring det ellers i forvejen topsikrede fængsel Skien i Norge.

Det sker som direkte konsekvens af, at appelsagen om Anders Behring Breiviks afsoningsforhold går i gang i fængslet.

Norsk politi meldte kort før nytår ud, at man i dagene, der er berammet til sagen, vil lukke luftrummet i et område omkring fængslet.

»Vi varetager sikkerheden for alle, som bor i Grenland (det område, hvori fængslet ligger, red.) og har derfor valgt at etablere et flyforbud i den aktuelle tidsperiode. Vi må tage højde for alle eventualiteter,« sagde operationel leder hos politiet i Telemark, Annie Sandersen, i en pressemeddelelse i forbindelse med beslutningen.

Hun ønskede ikke at uddybe overfor norske VG, hvad det konkret er for »eventualiteter«, politiet frygter. På spørgsmålet om, hvorvidt der ligger konkrete risikovurderinger bag indførelsen af forbuddet, siger Sandersen:

»Ikke andet end at vi ønsker ro i det område, også i luften.«

 

Flyforbuddet gælder fra kl. 7 tirsdag 10. januar til fredag 13. januar kl. 17, og igen på den anden side af weekenden fra tirsdag 17 januar kl. 7 til og med onsdag 18. januar kl. 17, hvor sagen ventes afsluttet.

Flyforbuddet gælder ikke for militær-, ambulance-, politi-, sø- og redningsfly, samt for fly der på forhånd har fået tilladelse til at være i luftrummet på de givne datoer, oplyser det lokale politi.

To fjernsyn og træningsmaskiner

I april måned kom Anders Breivik igen på alles læber, da han anklagede den norske stat for umenneskelig og nedværdigende behandling under sin afsoning, og for at krænke hans ret til privatliv.

Da sagen kom for Tingretten i Oslo sidste år, gav retten – til manges overraskelse – Breivik medhold i den ene af de to anklager.

Retten fandt dengang den norske stat skyldig i overtrædelse af Den Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel 3, som omhandler »umenneskelig« behandling i forbindelse med afsoning. Centralt for rettens beslutning var Breiviks lange isolation, som også var den nu 37-årige nordmands primære argument.

Han hævder blandt andet, at han har fået koncentrationsbesvær og hovedpine som følge af tiden i isolation.

En isolation, der har været tæt på total i fem år. Breivik afsoner i hvad, der er blevet beskrevet som »et fængsel i fængslet«, fordi han er isoleret fra de øvrige fanger, der bliver låst inde i deres respektive celler, når Breivik skal benytte fængslets fælles gård.

Den nu 37-årige nordmand råder over tre celler på samlet 30 m2 i Skien-fængslet, hvori der er to badeværelser, to fjernsyn, en X-Box, en Playstation samt bøger og aviser, skriver The Local. Ifølge mediet bor Breivik primært i den ene celle, mens han brugen en anden til at læse og studere og en tredje til fysisk aktivitet.

77 liv på samvittigheden

Staten blev frikendt i relation til den anden anklage, der omhandler retten til privatliv, som er nedfældet i Menneskerettighedskonventionens artikel 8, men blev dømt til at betale sagens omkostninger på 330.000 norske kroner (270.000 danske kroner).

Den norske anklagemyndighed har anket dommen, og tirsdag begynder ankesagen så efter at være blevet rykket fra 29. november af praktiske årsager.

Breivik afsoner en 21 års fængselsdom efter, han i juli 2011 først dræbte otte personer med en bombe, der detonerede foran en regeringsbygning i Oslo. Efterfølgende forklædte han sig som politibetjent, tog til øen Utøya, og nedskød 69 unge mennesker fra norsk socialdemokratisk ungdom, der var samlet til landsstævne.

Fængselsdommen på 21 år er den længst mulige i Norge, men kan yderligere forlænges, hvis Breivik stadig anses som farlig.

37-årige Breivik bebrejdede dem for den stigende mulitkulturalisme i landet, har den 37-årige selverklærede nynazist senere fortalt.