Ny runde om Irans atomprogram

Forhandlingerne om Irans atomprogram fortsætter lørdag, men der er ikke store forhåbninger til, at iranerne vil bøje sig for det internationale pres.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

KASAKHSTAN: De internationale forhandlinger om det forkætrede iranske atomprogram går lørdag ind i sin afgørende fase. I Kasakhstans hovedstad, Almaty, mødes stormagterne med iranerne, men der er ikke den store tiltro til, at iranerne giver sig på væsentlige punkter.

BBC skriver, at iranerne er blevet bedt om at indstille de mest følsomme dele af deres atomprogram. Til gengæld har de fået stillet i udsigt, at dele af de vedtagne FN-sanktioner mod landet bliver løftet.

Den internationale opfattelse er, at Irans atomprogram sigter mod at sætte landet i stand til at producere kernevåben, mens iranerne hævder at programmet udelukkende har fredelige formål og skal bruges til energifremstilling.

Specielt Israel ser med hårde øjne på de iranske atombestræbelser og har ved flere lejligheder sagt, at man har planer klar for luftangreb mod de iranske atomfaciliteter.

Iranerne skal i juni vælge ny præsident som efterfølger for Mahmoud Ahmadinejad, og alene det faktum betyder ifølge Reuters, at der ikke har været specielt stor tro på, at Iran vil bøje sig i atomspørgsmålet.

Iranerne hævder, at landet er i sin legitime ret til at berige uran, der både kan bruges som brændstof i kernekraftværker og i atomvåben.

Den internationale forhandlingsgruppe består af, USA. Kina, Rusland, Frankrig, Storbritannien og Tyskland.