Ny rapport: Civile behandles som »menneskelig valuta« i Østukraine

Det er de civile i det krigshærgede østlige Ukraine, der betaler prisen for den blodige konflikt, der nu snart har varet i tre år.

Hovedbanegården i Kiev. Stedet der for få år siden forbandt et samlet Ukraine, men som i dag stopper togene mange kilometer tidligere, når ukrainere rejser mod øst. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

Over en million mennesker er blevet fordrevet fra deres hjem, og de tilbageværende risikerer at blive ofre for bortførelser, tortur og henrettelser på grund af lovløse tilstande i regionen. Det fremgår af en ny rapport fra FNs Højkommissariat for menneskerettigheder.

Siden august er 164 civile blevet dræbt som følge af de fortsatte kampe mellem russisk-støttede oprørere og ukrainske regeringsstyrker.

Langs frontlinjen, der skærer sig ned gennem det tætbefolkede, østlige Ukraine, behandler krigens parter de tilfangetagne som »menneskelig valuta« i lokale forhandlinger, konkluderer FN-rapporten.

Samtidig bliver mistænkte og tilfangetagne ofre for »summariske henrettelser, hemmelige anholdelser, bortførelser, vilkårlige friheds-berøvelser, af tortur og mishandling,« fremgår det rapporten.

Ifølge konservative FN-tal har mindst 9.700 personer mistet livet, siden konflikten brød ud i marts 2014. To internationalt forhandlede fredsaftaler har nedtrappet, men langtfra bragt konflikten i området til ophør. Rusland og Ukraine beskylder hinanden for ikke at leve op til forpligtelser i den såkaldte Minsk-fredsaftale.

Ukraine har ikke gennemført krævede forfatningsreformer, mens Rusland afviser at give Ukraine kontrol med en i nu to år ubevogtet østgrænse mod Rusland. Ifølge FN-rapporten flyder våben frit over den russiske grænse og ind i områder kontrolleret af de russisk-støttede oprørere.

Samtidig melder internationale observatører fra Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE) næsten dagligt om skudvekslinger langs kontaktlinjen. Begge parter anvender tunge våben, der ellers er forbudt ifølge fredsaftalen.

Senest har OSCE advaret om, at 600.000 mennesker i de oprørskontrollerede områder risikerer at blive efterladt uden vand, el og varme på grund af økonomiske stridigheder. Foreløbigt er Røde Kors trådt til for at sikre vandforsyningen.