Ny rapport afslører omfattende børneprostitution i flygtningelejre

Ny rapport fra Harvard University beskriver, at det er et udbredt fænomen, at børn i græske flygtningelejre tjener penge ved at prostituere sig, så de har råd til at rejse videre i Europa.

Arkivfoto af syriske flygtninge i flygtningelejre i Irak. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er et udbredt fænomen, at børn prostituerer sig for at få tjene penge til at rejse videre i Europa, og den seksuelle udnyttelse af børnene sker både i storbyer og på landet. Det står der i en ny rapport fra Harvard Universitet.

Rapporten har fokuseret på byerne Athen og Thessaloniki samt øerne Lesbos og Chios. Disse steder er udvalgt, fordi der er store grupper af flygtninge og migranter.

Rapporten beskriver, at størstedelen af flygtningebørnene kommer fra Afghanistan, mens et mindre antal kommer fra Irak, Iran, Syrien og Bangladesh. Ifølge rapporten drejer det sig primært om unge mænd, der sandsynligvis er under 18, men som har løjet sig ældre for at undgå at komme ind i et børneværnssystem.

»Denne rapport dokumenterer et chokerende og vedvarende aspekt af den nuværende flygtningekrise, hvor udsatte, meget unge børn bruger seksuel udnyttelse som en overlevelsesstrategi,« siger Jacqueline Bhabha, der er medforfatter til rapporten og professor ved Harvard Universitet, til The Guardian.

Rapporten beskriver, at hovedårsagen til at børnene prostituerer sig, er, at de mangler penge til at betale menneskesmuglere for at komme væk fra Grækenland. Men fordi menneskesmuglerne har hævet sine priser, ender børnene ofte med at bruge pengene på at overleve i Grækenland uden at have råd til at betale menneskesmuglerne.

»Det er bydende nødvendigt, at nationale, regionale og internationale institutioner adresserer denne alvorlige nødsituation for børnene, og gentænker deres tilgang til nogle af de mest sårbare migrantgrupper ved omgående at tildele tilstrækkelige menneskelige og finansielle ressourcer for at stoppe den nuværende situation,« siger Jacqueline Bhabha.

Rapporten er baseret på samtaler med informanter, der arbejder med flygtninge og migranter i Grækenland. I rapporten kan man læse en samling af anonyme citater fra disse informanter.

En informant beskriver, hvordan andre migranter fungerer som mellemmænd mellem migrantbørnene og dem, der køber sex. Informanten fortæller også, at teknologi spiller en rolle, fordi børnene kommunikerer med hinanden og fortæller, at man i Athen kan tjene penge på at sælge sig selv.

Ifølge rapporten er dem, der køber sex, primært mænd over 35 år. Børnene tjener sjældent mere end 15 euro på at sælge sig selv.