Ny propagandavideo fra IS viser dreng dræbe to mænd

I en ny propagandavideo fra Islamisk Stat ses en lille dreng skyde to mænd i baghovedet. Det vides ikke, hvor videoen er optaget.

MELLEMØSTEN: Terrororganisationen Islamisk Stat har offentliggjort endnu en horribel propagandavideo. Det skriver SITE Intelligence Group, der monitorerer terrorbevægelser.

I den nye video ses en lille, mørkhåret dreng i lynlåstrøje og camouflagebukser, som holder en pistol i hånden. To mænd sidder på knæ foran drengen. De beskrives i videoen som »russiske spioner«.

Islamisk Stat har som et led i sin kampagne for et islamisk kalifat offentliggjort en række videoer, der har det tilfælles, at de er svære at verificere ægtheden af. Det samme gælder den nyeste video, hvor en bevæbnet militant ved drengens side hævder, at de to mænd nu er »i kalifatets løveungers varetægt«.

Herefter træder den langhårede dreng frem, løfter sit håndvåben og skyder tilsyneladende de to mænd i baghovedet.

Den ene af de to »russiske agenter« har forinden i videoen oplyst, at han kommer fra Kasakhstan, og at han blev sendt af sted for at indsamle informationer om Islamisk Stat for at komme tæt på et højtstående medlem i terrororganisationen og for at sende oplysninger til Rusland. Den oplysning skal dog ikke tages for pålydende.

Den anden mand oplyser inden, at han tilsyneladende bliver slået ihjel, at han tidligere har arbejdet for den russiske efterretningstjeneste og havde til opgave at dræbe en leder for Islamisk Stat. Heller ikke denne oplysning kan tages for pålydende.

Forsker Charlie Winter fra tænketanken Quilliam påpeger over for The Independent, at terrororganisationen tidligere har brugt børn i propagandaøjemed, hvor de ses blive uddannet som soldater og blive sparket i maven i kampsportsøvelser. Men den seneste video »bryder med tidligere normer,« mener han:

»Uanset om det er ægte eller iscenesat, så bruges et lille barn i denne video som chokfaktor og som chokfaktor alene.«

Ifølge Foreign Policy ser drengen ud til at være den samme, som optrådte i en optagelse fra Islamisk Stat i november sidste år, hvor han identificerer sig selv som »Abdullah« og overvejende taler kasakhisk.