Ny prævention til mænd klarer abe-test: Særlig gel kan komme på markedet

En ny og eksperimenterende type prævention til mænd, som består i en gel, der blokerer sædcellers rejse frem til penis, har vist sig som en succes i forsøg med aber.

En ny prævention til mænd i form af en langtidsvirkende gel kan være på vej. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen/ Panos Pictures
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et alternativ til kondomer og steriliserende operationer kan være på vej. En ny prævention til mænd, der består i en særlig gel, har vist sig som en succes i forsøg med aber.

Det skriver den britiske TV-station BBC.

Gelen ved navn Vasalgel virker som en fysisk barriere, når den injiceres i sædlederen, hvor den hindrer sædceller i at vandre fra pung til penis. Ideen er, at en anden injektion skal kunne opløse den blokerende gel, så manden igen kan gøre en kvinde gravid, når det ønskes.

Indtil videre har forskere fra University of California testet gelen på 16 voksne aber, hvoraf de ti tidligere har fået unger. Aberne blev overvåget en uge efter injektionen, som blev givet under bedøvelse, og så blev de sat tilbage i en indhegning med fertile hunner. Flere parringer fandt sted, men ingen af hunaberne blev drægtige i løbet af undersøgelsen, som strakte sig over to parringsperioder.

Få af hanaberne havde bivirkninger, men en havde brug for en ekstra operation, fordi injektionen ikke gik som planlagt og beskadigede den ene sædleder.

»Undersøgelsen viser, at gelen er en effektiv form for prævention i hvert fald i voksne hanaber. Men for at gelen skal have en chance for at erstatte den traditionelle kirurgiske metode vasektomi, bliver opfinderne nødt til at vise, at proceduren er reversibel,« siger Allan Pacey, professor i andrologi ved University of Sheffield ifølge BBC.

Selskabet bag gelen håber, at de har resultater nok til at kunne begynde tests hos mænd inden for få år. Hvis disse går godt, og der bliver rejst nok penge, vil selskabet søge om tilladelse til at gøre præventionen bredt tilgængelig for mænd. Sker det, er det den første nye type prævention til mænd, der rammer markedet i flere årtier.

Gelen beskytter ikke mod seksuelt overførte sygdomme, men flere eksperter mener, mænd vil være villige til at prøve den.

Læge Anatole Menon-Johansson fra organisationen for seksuel sundhed, Brook, siger ifølge BBC, at: »Nogle mænd vil gerne være en del af løsningen og gøre deres del«.

Han mener, at flere muligheder kan få flere mænd til at bruge prævention.