Ny politistyrke i aktion på internettet

Nettets underverden skal fra 1. januar 2013 stoppes. Et nyt, europæisk Cyber Crime Center tager kampen op med internetkriminalitet. Men placeringen er en varm kartoffel for det danske EU-formandskab.

For 14 dage siden gik det ud over Europa-Parlamentet, da aktivistgruppen Anonymous lancerede et af sine mange netangreb på virksomheder og institutioner. Hackerne blev dog hurtigt bremset, så deres logo kun kunne ses på Parlamentets hjemmeside i kort tid – og nu gør EU klar til en offensiv mod den grænseoverskridende IT-kriminalitet. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BRUXELLES: Netop som justitsminister Morten Bødskov (S) har lagt det første møde for EUs justitsministre under det danske EU-formandskab bag sig, dukker en mulig varm kartoffel op; Europas nye fælles center til bekæmpelse af kriminalitet på internettet, det såkaldte Cyber Crime Center.

Det nye center skal etableres allerede 1. januar 2013, og derfor skal det danske EU-formandskab sætte fut under beslutningsprocessen.

»Begrundelsen for centeret er åbenlys. Det er en vigtig diskussion og et vigtigt punkt for det danske formandskab,« siger justitsminister Morten Bødskov (S).

Ét er beslutningen om etableringen, noget andet er, hvor centeret skal placeres. Beslutningen er endnu ikke truffet, men det ventes, at de europæiske justitsministre tager fat på den diskussion, når de mødes til det næste formelle rådsmøde i Bruxelles 8. marts.

Tidligere har geografiske placeringer af nye, vigtige EU-funktioner voldt absurde problemer. Således betegnede det polske EU-formandskab det som et stort nederlag, at det ikke lykkedes at lægge den sidste brik i spillet om den europæiske patentdomstol, fordi Tyskland, Frankrig og Storbritannien ikke kunne enes om, hvor det skulle placeres.

Inden ministermødet i marts ventes EU-Kommissionen at komme med et udspil, som ifølge Cecilia Malmström, EU-kommissær for indre anliggender, kan blive ministrenes beslutningsgrundlag.

»Vi ser på flere muligheder og alternativer. Dels vil vi beskrive opgaven og afhængigt af, hvilken model der vælges, kan der blive valgt et fysisk center eller et virtuelt center. EU-Kommissionen kommer til at anbefale visse løsninger frem for andre, men der vil blive en diskussion af de forskellige alternativer,« siger hun til Berlingske.

Tre mulige placeringer

Cyber Crime Centerets formål bliver at bistå EU-landenes politiefterforskere med hjælp og efterforskningskraft.

Ud over et virtuelt center kan tre mulige placeringer komme til disussion: I Tallin i Estland, hvor EUs IT-Agentur åbner om kort tid, i Heraklion på græske Kreta, hvor ENISA, European Network and Information Security Agency ligger, og i hollandske Haag, hvor Rob Wainwright, direktør for det fælles politisamarbejde Europol åbent erklærer, at han gerne vil være vært.

Esterne ventes ikke at byde ind, mens det ikke har været muligt for Berlingske at afklare, hvad den græske holdning kan blive.

»Jeg er helt klar over, at beslutningen ikke er truffet endnu, men jeg kan se, at Europol vil være en god vært. Vores efterforskere har unikke færdigheder, som gør dem i stand til at trænge igennem de kriminelles digitale forsvarsværker og sikre de oplysninger, der kan få forbrydere dømt i bundter. Hvor vi i øjeblikket eksempelvis typisk lykkes med at afsløre et netværk, der producerer og spreder børneporno hver tredje måned, så vil vi som vært for det nye center kunne afsløre fem. Vi taler om at gange vores resultater med tre, fire eller fem,« siger Rob Wainwright til Berlingske.

Europol har i forvejen internetkriminalitet som centralt indsatsområde, et område hvor Danmark har spillet en væsentlig rolle. På grund af de retlige forbehold ventes det dog snart at være slut, når Europol bevæger sig fra et mellemstatsligt samarbejde til det overstatslige niveau inden for få år.