Ny pædofili-sag med 1.400 skolepiger ryster briterne

En rapport om overgreb i den nordengelske by Rotherham beskriver, hvordan mindst 1.400 skolepiger igennem en årrække er blevet udsat for voldtægt og vold, uden at myndighederne har grebet ind.

På overfladen ser alt fredeligt ud i den nord-engelske by Rotherham, der har omkring en kvart million indbyggere. Byen har hidtil været mest kendt for sin omfattende jern- og stålindustri, men de seneste dage har uhyrlige rapporter om hundredvis af misbrugte børn sat byen i et helt andet lys. Foto: Will Oliver Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

LONDON: Rystelserne efter sommerens pædofiliafsløringer blandt britiske berømtheder og indflydelsesrige politikere har langtfra lagt sig. Men nu river en rapport om sexmisbrug af purunge piger i byen Rotherham op i en mindst lige så beskæmmende og rædselsvækkende sag.

Den britiske befolkning, politikerne og landets førende medier forsøger at finde svar på den uhyggelige rapport, som i detaljer beskriver, hvordan mindst 1.400 skolepiger i løbet af en periode på 16 år er blevet misbrugt, mishandlet og tvunget til prostitution, uden at nogen har grebet ind.

Randeep Ramesh giver et bud i en analyse i The Guardian:

»Mistanken er, at bystyret og politiet betragtede dem som del af en underklasse, der mere var skyld i deres egen skæbne, end de var ofre for en forbrydelse.«

En anden forklaring fra professor Alexis Jays omfattende rapport om overgrebene er, at ofrene var »hvide piger«, og hovedparten af gerningsmændene er af pigerne blevet beskrevet som »asiater«. Ifølge rapportens forfatter har de fleste pakistanske rødder.

»Der var også tale om en bekymring for at trække det etniske element ud i det åbne,« siger Jay til The Times og henviser til, at nogle socialarbejdere var tilbageholdende med at påpege et mønster »af frygt for at blive betragtet som racistiske«.

En mandschauvinistisk macho-atmosfære i Rotherhams bystyre får også et spark. Byrådet og centralt placerede lokale ledere afviste gang på gang, at sådan noget kunne finde sted i deres by, mens kvindelige socialarbejdere fik at vide, at miniskørter ville fremme deres karriere.

Systematiske overgreb

Flere af pigernes forsvarsadvokater oplyste i går, at de vil kræve erstatning af staten, men penge synes at være det mindste problem. De kan i bedste fald lappe på de smadrede skæbner.

Den britiske indenrigsminister, Theresa May, opfordrede samtidig den lokale politichef til at gå af:

»Jeg mener, at alle bør se på den rolle, de har spillet i det her, og på deres position.«

Men den blotlagte råddenskab i et helt samfund vil kræve langt mere end erstatninger og fyringer, konstaterer en række kommentatorer. Den er ikke isoleret til Rotherham i South Yorkshire. Lignende overgreb er oprullet i byer som Rochdale, Derby, Oldham og Oxford, og flere af sagerne har tråde til Rotherham.

»Det er svært at beskrive den forfærdende form for overgreb, som børneofrene led under. De blev voldtaget af adskillige gerningsmænd, de blev ført til andre byer i det nordlige England, bortført, slået og truet,« skriver Jay om sin chokerende undersøgelse.

Briterne var godt klar over, at noget var ravruskende galt. I 2010 blev fem mænd med pakistanske rødder dømt for en række overgreb mod mindreårige. Jays rapport viser, at det bare er en lille flig af problemet. Mange andre mænd er gået fri, selv om der er stærke indicier mod dem.

Rapporten beskriver, hvordan overgrebene synes at være blevet mere og mere systematiseret. Mange mindreårige piger er blevet »samlet op« i det mønster, man også finder i forbindelse med prostitution andre steder. De har fået gaver, mobiltelefoner og køreture i smarte biler af ældre mænd og drenge, der har fået pigerne til at se dem som kærester.

En del af mændene er angiveligt narkohandlere, og taxachauffører stod ifølge flere piger bag mange af overgrebene. »Bløde stoffer« og rigeligt med sprut var involveret. Derefter har det hurtigt udviklet sig til tvang, hvor pigerne fik besked på at dyrke sex med fremmede.

»Det var 100 procent frivilligt«

Politikere og meningsdannere taler i forbindelse med overgrebene om et enormt svigt over for de »mest udsatte« i samfundet. Rapporten beskriver, hvordan skolepiger er blevet samlet op ved børnehjem og har været i forbindelse med de sociale myndigheder. Men der er også beskrivelse af to sager, hvor fædre har fundet frem til huse, hvor deres døtre var, men hvor de selv er blevet anmeldt for at ville trænge ind og anholdt af politiet.

To familier blev terroriseret af bander, der knuste deres vinduer og foretog truende opkald. En pige fortæller, hvordan hun i 2001 var flygtet fra sine voldtægtsmænd og indvilgede i at gå til politiet, da mændene brækkede hendes brors ben. På stationen fik hun en SMS-besked om, at mændene havde taget hendes 11-årige søster. »Dit valg,« stod der.

»Piger helt ned til 11-årsalderen blev voldtaget af et større antal gerningsmænd,« skriver Jay i rapporten.

Hun beskriver blandt andet en 15-årig pige, der i 2001 blev overhældt med benzin, hvorefter hun blev truet med, at der ville blive sat ild til hende.

Den ældre mand, der havde foregivet at have følelser for hende, havde forinden sendt hende fra Rotherham til Leeds og Bradford, hvor hun blev tvunget til sex med andre mænd. Pigen endte som hjemløs, og mændene bag overgrebene er gået fri.

Jay langer hårdt ud mod det lokale politi, der ignorerede pigernes beretninger om overgreb og alle signalerne om, at der foregik noget helt forkert i byens gader og på øde pladser.

Oplysninger fra undersøgelser i 2002, 2003 og 2006 blev videregivet til byrådet og South Yorkshire Politi, men blev »mødt med skepsis, undertrykt og ignoreret«.

Rapporten beskriver et tilfælde i 2008, hvor en 11-årig pige var blevet set blandt en gruppe piger i selskab med en kendt sexforbryder. En måned senere blev hun fundet i selskab med en gruppe mænd i et forladt hus.

Pigen blev anholdt for at være fuld og uterlig, mens mændene gik fri. En betjent afviste at tage sig af en sag med en 12-årig pige, der havde haft sex med op til fem »asiatiske« mænd, fordi betjenten erklærede, at det havde været »100 procent frivilligt i hver eneste sag«.

Sådan kan man blive ved med beskrivelser af noget, der forekommer som en uendelig rædsel. At 1.400 børn fra Rotherham-området i perioden 1997 til 2013 er blevet udsat for seksuelle overgreb er ifølge rapporten et »konservativt« skøn.

»Overgrebene fortsætter helt frem til i dag,« konstaterer Jay.