Ny optrapning af Syrien-krigen

Mens Rusland truer Tyrkiet med »alvorlige konsekvenser« efter nedskydningen af et russisk kampfly, holder NATO ekstraordinært møde, og Tyrkiet strammer op på sikkerheden i grænselandet til Syrien.

Arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

KILIS: »Skyd ikke, skyd ikke, lad os tage dem til fange.«

Kort tid efter et tyrkisk jagerfly havde skudt et russisk jagerfly ned i luftrummet mellem Tyrkiet og Syrien, stod syriske soldater fra den amerikansk-støttede Frie Syriske Hærs 10. Brigade ifølge internationale nyhedsbureauer og så to russiske piloter dale mod jorden i udfoldede faldskærme. Men opfordringen fra en af de tilstedeværende til ikke at skyde druknede i lyden af skudsalver. Begge piloter var, ifølge kilder i samme 10. Brigade af Den Frie Syriske Hær, allerede døde af skudsår i brystet, da de ramte jorden, omkring fire kilometer fra den syrisk-tyrkiske grænse ved byen Yamadiye.

 

Tyrkiet siger, at begge piloter stadig er i live, og at der forhandles om deres løsladelse.

Hændelsen skaber en verbal diplomatisk krig mellem NATO-landet Tyrkiet og Rusland, der har bombet mål i Syrien de seneste to måneder.

Tyrkiet siger, at det russiske kampfly overfløj tyrkisk territorium, og at Tyrkiet advarede de russiske piloter ti gange, før man åbnede ild. Rusland afviser, at jagerflyet fløj gennem tyrkisk luftrum, og beskylder Tyrkiet for at støtte de syriske terrororganisationer. En talsmand fra Det Hvide Hus i Washington siger, at den russiske jager gennemfløj tyrkisk luftrum i nogle enkelte sekunder.

»Dagens angreb var dolkestød i ryggen, påført os af terrorismens håndlangere. Anderledes kan jeg ikke beskrive det, der er sket i dag (tirsdag, red.),« sagde Ruslands præsident, Vladimir Putin, og fortsatte: »Vi har underskrevet en aftale med vores amerikanske partnere om at advare hinanden om missioner i Syrien, og Tyrkiet hævder, at de også deltager i kampen mod terrorisme.«

Ude efter Kaukasus-jihadister

Den russiske præsident siger hermed direkte, at Tyrkiet støtter terrorgrupper i Syrien. Han siger, at Tyrkiet køber olie fra Islamisk Stat, og han tilføjer, at nedskydningen af det russiske kampfly vil få »alvorlige konsekvenser«.

Ifølge Rusland var det nedskudte jagerfly på en mission, der blandt andet var rettet mod såkaldte Kaukasus-jihadister, der kæmper side om side med Islamisk Stat.

Dmitri Peskov, en talsmand for Kremlin tilføjede tirsdag, at Ruslands mission i Syrien vil fortsætte på trods af dagens hændelse.

Nyheden om det nedskudte russiske fly blev fulgt nøje af de syriske flygtninge på den tyrkiske side af grænsen. Mange af dem opfatter Ruslands rolle i krigen som en negativ faktor, fordi de russiske bombardementer styrker det syriske regime og præsident Bashar al-Assad.

»Fantastisk, dagens gode nyhed,« sagde Zaher, en 30-årig syrisk flygtning fra Aleppo, mens hans øjne stirrede på videooptagelsen af det styrtende russiske jagerfly. Andre flygtninge stimlede sammen omkring ham og gav udtryk for samme holdning. De er glade for, at »Assads beskytter«, som de kalder Rusland, har fået krigen at mærke.

»Assads bueskytter«

Få timer efter nedskydningen af det russiske kamfly, dukkede endnu en video op, udsendt fra Den Frie syriske Hær i Latakia-provinsen. Videoen viser angiveligt Den Frie Syriske Hær ramme en russisk helikopter med et missil. Sammen med nedskydningen af jagerflyet er den angivelige fuldtræffer mod den russiske kamphelikopter blevet det store samtaleemne blandt de syriske oprørere på begge sider af den syrisk-tyrkiske grænse.

De tyrkiske myndigheders reaktion mærkes også i grænseområdet. For første gang siden krigen i den kurdiske by Kobane har den tyrkiske efterretningstjeneste oprettet en række kontrolposter på landevejene mellem de tyrkiske grænsebyer og byen Gaziantep. De internationale hjælpeorganisationer, der opererer i byerne langs Tyrkiets grænse til Syrien, anser nedskydningen af det russiske fly som en hændelse, der kan få stor betydning for den generelle sikkerhed i grænseområdet mellem Tyrkiet og Syrien.

»Vi har hele tiden vidst, at Islamisk Stat opererer i de tyrkiske byer langs grænsen til Syrien. Nu frygter vi, at vi vil blive tvunget til at tage højde for Ruslands ageren,« siger en lokal nødhjælpsarbejder fra Gaziantep til Berlingske.

Siden Rusland er blevet en aktiv del af krigen, er flere regionale magter begyndt at spille en mere aktiv rolle i den syriske krig. Iran har sendt flere tusind soldater til Syrien, og Israel har ramt våbenkonvojer mindst tre gange i løbet af den seneste måned. Tirsdag bombede Israel en konvoj på grænsen mellem Syrien og Libanon.