Ny østrigsk kansler er splittet mellem folkets og EUs krav

Østrigerne vil allerhelst lukke grænsen til Italien, men EU afviser kontrol ved Brennerpasset. Den nye kansler står over for skæbnesvangre politiske valg, når landets nye flygtningepolitik skal fastlægges.

Fredag overtog socialdemokraten Christian Kern kanslerposten i Østrig efter sin partikollega Werner Faymann. Faymann trak sig efter otte år på posten som følge af intern uro i partiet over den seneste tids fremgang for højrepartiet FPÖ, som i øjeblikket står til godt 35 pct. af stemmerne. (Foto: Heinz-Peter Bader / Reuters) Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kan Christian Kern mestre den halsbrækkende balancegang mellem stadig mere bidsk EU-kritik og den østrigske befolknings stadig mere højlydte krav om grænsekontrol? Kan han skabe enighed i sit eget parti om et passende svar på Østrigs asylpolitiske udfordringer? Kan han forhindre, at de østrigske socialdemokrater mister regeringsmagten til højrepartiet FPÖ?

De politiske udfordringer står i kø for 50-årige Christian Kern, der fredag blev præsenteret som østrigsk forbundskansler i den siddende regering bestående af socialdemokrater og konservative.

Torsdag accepterede EU-landene Kommissionens forslag om at forlænge den eksisterende grænsekontrol i Østrig, Tyskland, Danmark, Sverige og Norge med seks måneder, men afviste ved samme lejlighed Wiens ønsker om at udvide kontrollen langs Østrigs grænse til Italien.

Planerne om skærpet grænsekontrol vækker mishag i Rom, Berlin og Bruxelles, der bebrejder Wien den manglende solidaritet og med stadig større misbilligelse afviser Østrigs planer om et delvist permanent grænseanlæg ved Brennerpasset. Senest har EU-kommissionsformand Jean-Claude Juncker i et interview med tyske medier advaret Østrig mod at indføre grænsekontrol ved Brennerpasset mellem Østrig og Italien.En lukning vil være »en politisk katastrofe«, siger Juncker med henvisning til konsekvenserne for Schengen-samarbejdet.

»Alt, hvad der blokerer Brenner, vil derfor ikke bare have graverende økonomiske konsekvenser, men frem for alt svære politiske konsekvenser,« siger kommissionsformanden ifølge EUobserver.

I Wien har regeringen dog helt andre politiske konsekvenser for øje. Østrigske politikere frygter nemlig, at EUs seneste flygtningeaftale med Tyrkiet vil føre til genåbning af middelhavsruten og føre flygtningestrømme til Italien, hvorfra Østrig er næste punkt på ruten mod Nordeuropa. I april ankom 9.149 migranter og asylansøgere til Italien, mens blot 3.462 personer nåede de græske kyster, meddeler FNs flygtningeagentur.

Indtil videre er det derfor uklart, om Christian Kern vil komme EU eller den voksende del af flygtningeskeptikere i den østrigske befolkning i møde.

Skal skabe enighed om flygtningepolitik

Kern træder til efter en turbulent udvikling i østrigsk politik. Den voksende interne uro i det traditionsrige østrigske socialdemokrati oven på den seneste tids fremgang for højrepartiet FPÖ fik i den forgangne uge socialdemokraten Werner Faymann til at trække sig efter godt otte år som forbundskansler.

Hans efterfølger anses for at være en moderne pragmatiker og en ikke synderligt ideologisk politiker. Christian Kern kommer til posten som forbundskansler fra en stilling som generaldirektør for de østrigske statsbaner, hvis slunkne økonomi han har været med til at forbedre betragteligt. Netop Kerns ry som effektiv økonomisk administrator har medvirket til valget af ham som ny kansler i en tid, hvor østrigsk økonomi står i stampe, mens arbejdsløshedstallene atter er stigende.

Ikke desto mindre er det først og fremmest den flygtningepolitiske situation, der både på kortere og længere sigt vil definere Kerns embedsperiode.

Som noget af det første skal Kern skabe enighed om de østrigske socialdemokraters syn på flygtninge- og asylpolitikken samt ikke mindst overbevise både Bruxelles og Berlin om Østrigs ret til at beskytte sine egne grænser i tilfælde af europæisk handlingslammelse.

Mens ledende socialdemokrater mener, at SPÖ bør lytte til vælgernes ønsker om en stram indvandrerpolitik, mener andre i partiet, at regeringen har ladet sig presse til højre i forhold til 2015, hvor den østrigske regering fandt plads til 90.000 asylansøgere i landet.

Regeringen i Wien er fortsat splittet mellem den østrigske befolknings klart formulerede krav om kontrol med den østrigske asylpolitik og EU og Tysklands ønsker om en europæisk kvotefordeling af flygtninge. Som kansler skal Kern derfor også vise sine partifæller, at han er den rette til at bremse truslen fra højre.

Det selvbevidste østrigske frihedsparti FPÖ, der i øjeblikket står til godt 35 pct. af stemmerne, har i den senere tid haft held til at tiltrække især socialdemokrater, der er skeptiske over for regeringens flygtningepolitik.

Udviklingen har sat de etablerede østrigske regeringspartier, både socialdemokraterne i SPÖ og de konservative i ÖVP under voldsomt pres for at levere løsninger, der både tilfredsstiller EU og de østrigske vælgere.

Selv om Kerns forgænger, Werner Faymann, efter årsskiftet er vendt på en tallerken og har gennemført markante stramninger af den østrigske asylpolitik, søger vælgerne fortsat mod FPÖ. Senest har en overvældende sejr til FPÖ-kandidaten Norbert Hofer ved første runde af det østrigske præsidentvalg sået gevaldig tvivl om de etablerede partiers mere eller mindre naturlige patent på regeringsmagten i det lille alpeland. Meget tyder på, at Kern må indstille sig på, at Hofer triumferer ved anden runde af præsidentvalget 22. maj.

Hvorvidt Kern er manden, der kan forhindre FPÖ i endnu en jordskredssejr ved parlamentsvalget i 2018, er indtil videre et åbent spørgsmål, der afhænger af hans evne til at indgå acceptable politiske aftaler med et EU i åbenlys splittelse med sig selv.