Ny nedtur for tidligere kinesisk partiboss

Kinas Kommunistparti valgte i går at ekskludere den tidligere toppolitiker, Bo Xilai, hvis kone er dømt for mord på en britisk forretningsmand. Dermed venter der også Bo en retssag.

Bo Xilai fotograferet 5. marts, hvor han endnu var partisekretær i Chongqing. I går blev han også ekskluderet fra Kommunistpartiet, og det forventes, at han bliver dømt, inden partiets kongres begynder 8. november. Foto: Jason Lee/Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BEIJING: De sidste brikker er nu ved at falde på plads i mordsagen, der er blevet betegnet som en af Kinas mest kontroversielle politiske skandaler i årtier. Bo Xilai, den karismatiske og fremadstormende politiker, der længe var topkandidat til det øverste magtorgan i Kinas politiske system, blev i går dømt ude af kinesisk politik én gang for alle.

Det skete, da ledelsen ekskluderede ham fra partiet, hvilket betyder, at Bo snarligt bliver stillet for en domstol.

Skandalen rullede, da politichefen i millionbyen Chongqing, hvor Bo Xilai var partichef, i februar dukkede op på det amerikanske konsulat i nabobyen Chengdu. Her fremlagde han beviser, der mere end antydede, at Bos kone, Gu Kailai, stod bag mordet på en britisk forretningsmand. Både politichefen og Bo Xilais kone er allerede fundet skyldige og idømt lange fængselsstraffe.

En intern undersøgelse af Bo Xilai startede i april, efter at han blev frataget posten som partisekretær i Chongqing. Siden er sagen kørt videre mod andre involverede parter, men Bos rolle er blevet holdt i baggrunden. På grund af hans høje placering i det politiske hierarki, har det indtil nu ikke været klart, i hvilket omfang hans straf ville forblive et internt anliggende i partiet eller overdraget til domstolene, hvilket i en sag af denne karakter ikke er et spørgsmål om skyld, men udelukkende om strafudmåling.

En række alvorlige anklager mod Bo Xilai

Efter et møde i Kommunistpartiets Politbureau, hvor Bo Xilai før var medlem, offentliggjorde det officielle nyhedsbureau, Xinhua, i går en række alvorlige anklager imod den tidligere partiboss. Ikke alene understreges det, at Bo er en del af mordsagen fra Chongqing, han anklages også for at modtage store summer i bestikkelse. Hans personlige moral får også et par ord med på vejen, og ifølge erklæringen har han haft flere affærer uden for ægteskabet.

»Bo Xilais handlinger har haft alvorlige følger. De har skadet både partiets og statens renommé ude og hjemme,« fremgår det. Derudover beskyldes han for at have overtrådt partiets reglementer i tidligere stillinger som partichef i en anden provins og på posten som handelsminister.

Xinhua offentliggjorde nyheden samtidig med den længe ventede dato for Kommunistpartiets kommende partikongres, der indledes 8. november. Lederskiftet er den største politiske begivenhed i ti år i Kina. Magtskiftet foregår bag lukkede døre, hvor forskellige fløje i partiet forsøger at vinde så mange pladser som muligt i toppen af partisystemet.

Derfor har Bo Xilais sag skabt uro og ubalance i den interne magtkamp og muligvis været med til at udskyde datoen for kongressen, der normalt afholdes i oktober. Flere eksperter spår, at Bo Xilai vil få en lynretssag og blive dømt, inden kongressen indledes.