Ny mutantvirus er slet ikke så ny: Tysk familie havde den allerede i november

Over 40 lande lukkede grænserne i for Storbritannien, da en ny og ekstra smitsom mutation af covid-19 blev opdaget. Men allerede da var en tysk mand død efter at have været syg med mutationen. En måned tidligere.

 
Europa er for alvor blevet ramt af coronavirussens anden bølge, og flere lande er nu begyndt at vaccinere befolkningen mod virussen. Få overblikket over situationen her. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Kristina Finne, Mathilde Geertsen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lige før jul lukkede over 40 lande grænserne for Storbritannien i håb om at holde en ny og ekstra smitsom mutation af covid-19 fra døren. Men allerede en måned tidligere var den kommet til Tyskland.

Det skriver tyske Der Spiegel.

Virusmutationen, som menes at være op mod 70 procent mere smitsom end andre udgaver af covid-19, blev allerede fundet i en ældre mand i Niedersachsen i november, har de tyske myndigheder i delstaten i det nordvestlige Tyskland oplyst til flere medier.

Det er det medicinske institut i Hannover, Medizinische Hochschule Hannover (MHH), der har undersøgt mandens testprøver og bekræftet, at han var smittet med selvsamme virusmutation, som menes at være ansvarlig for den forøgede smittespredning i det sydlige England.

Manden selv er siden død, skriver Der Spiegel. Både mandens datter og hustru er imidlertid blevet raske efter selv at have haft virussen, og myndighederne har ikke bekræftet andre smittetilfælde med virusmutationen i området.

Mandens datter var i England i midten af november og blev formentlig selv smittet der, skriver Der Spiegel.

Det er ikke første gang, at virusmutationen er blevet opdaget uden for Storbritanniens grænser. Også i Danmark og flere andre lande er der fundet bekræftede smittetilfælde med varianten.

21. december, efter at Danmark lukkede for al flytrafik til og fra Storbritannien, oplyste Statens Serum Institut, at der var fundet ni tilfælde af virusmutationen i Danmark. Heraf seks i Storkøbenhavn og tre i Nordjylland på samme adresse.

Selvom mutationen menes at være op til 70 procent mere smitsom end tidligere udgaver af virussen, er der endnu intet, der tyder på, at den er mere dødelig eller giver et hårdere sygdomsforløb.

Ifølge det videnskabelige magasin, Scientific American, lader de nye vacciner også til at virke imod den.

En tysk virolog ved navn Christian Drosten mener heller ikke, at virusmutationen er synderligt ny. Den menes at have spredt sig i England siden slutningen af september.

For en uge siden sagde Christian Drosten til Deutschlandfunk, at han var sikker på, at den også allerede var kommet til Tyskland inden grænselukningen. Nu viser det sig, at han havde ret.

»Denne virus er slet ikke så ny. Det må du ikke lade gå dig for meget på af,« sagde han i sidste uge til Deutschlandfunk.

Også Rune Hartmann, professor ved Aarhus Universitet på Institut for Molekylærbiologi og Genetik, forsikrede Berlingske om, at der endnu ikke var grund til bekymring over den nye virusstamme i Danmark, da grænserne først lukkede.

Han gav myndighederne ret i, at det var fornuftigt at lukke grænserne for at prøve at holde virusmutationen ude, men:

»Der er en forskel på at være fornuftig og overvågende og så at være nervøs og bange. Vi skal være fornuftige nu. Men verden er ikke ved at gå under. Ro på,« sagde han dengang.