Ny, mulig Lockerbie-mistænkt har dansk forbindelse

I 1988 styrtede Pan Am Flight 103 ned over den skotske by Lockerbie. En ny kilde peger på, at den palæstineniske gruppe PFLP-GC stod bag. Hovedmistænkt: Samme mand der bombede København i 1985.

ARKIVFOTO, 1988. Skotske redningsarbejdere bærer et lig bort fra det nedstyrtede Pan Am-fly i Lockerbie. Fold sammen
Læs mere
Foto: GREG BOS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

I den israelske web-avis Times of Israel skriver redaktøren David Horowitz, at der er nye oplysninger om, hvem der stod bag terroren mod Pan Am Flight 103.

Det er lørdag 25 år siden, at flyet blev sprængt i stumper og stykker og styrtede ned i den skotske by Lockerbie. Alle 259 passagerer og flybesætning døde og dertil 11 på jorden. Et tidligere medlem af Mossad siger til Times of Israel, at den hovedmistænkte libyer Abdelbaset al-Megrahi muligvis ikke havde noget at gøre med sagen, men at den egentlige skyldige var en palæstinenser ved navn Mohammed Abu Talb.

Det var samme Talb, der var hovedmanden bag placeringen af bomber i København i 1985, hvorved en person dræbtes og 29 mennesker blev såret. Bomberne var placeret ved et amerikansk flyselskab og synagogen i Krystalgade. En tredje bombe blev ikke udløst, men var tiltænkt det israelske luftfartsselskab El Al.

Talb og hans gruppe PFLP-GC var på fri fod indtil 1989, hvor de blev arresteret efter internationalt efterretningsarbejde og idømt livsvarigt fængsel i Sverige for bomberne i København og en bombe i Amsterdam.

Der er ekstra grund til at fæstne lid til David Horowitzs oplysninger, idet han regnes for en af de journalister med de bedste kontakter til efterretningstjenesten og han dækkede selv Lockerbie-sagen for israelske medier i 1980erne. Ifølge Times of Israel, så fortæller den anonyme efterretningsmand, at Mossad meget nøje fulgte kommunikationen mellem Libyen og palæstinensikse grupper op til angrebet 21. december 1988.

Mossad troede nemlig, at det drejede sig om et angreb på et israelsk fly, som lederen af den palæstinensiske terrorgruppe PFLP-GC planlagde. Organisationen var en udbrydergruppe af PFLP og var under ledelse af Ahmed Jibril, der havde stået bag en række angreb i Europa.

Terrorangrebet på det amerikanske fly Pan Am 103 er den værste terroraktion mod amerikanske civile med undtagelse af angrebet 11. september 2001 og det debatteres til stadighed, hvem der stod bag angrebet. Der er siden tragedien lavet en række undersøgelser af, hvem de skyldige var, men skyldsspørgsmålet er aldrig blevet afklaret.

Libyen udleverede efter internationalt pres Abdelbaset al-Megrahi, der angiveligt smuglede en bombe om bord på flyet via Malta.

Denne Megrabi sad fængslet indtil 2009 og derefter frigivet. Han døde i 2012 af kræft og fastholdt sin uskyld til det sidste. Men de israelske oplysninger peger på, at bomben sandsynligvis blev smuglet om bord i flyet i Heathrow Airport af helkt andre end libyeren, og at libyeren ikke var skyldig, men blev udleveret af politiske grunde af Libyens leder Muammar Gaddafi. Gaddafi påtog sig i 2003 ansvaret for angrebet og udbetalte erstatning til ofrenes efterladte.

Kilden, der i Times of Israel beskrives som et ledende medlem af Mossad, da Lockerbie-tragedien fandt sted, siger, at man i Mossad var op på mærkerne i månederne før tragedien fandt sted:

»Vi fortalte briterne og amerikanerne, at PFLP-GC var ved at forberede et angreb, og at det sandsynligvis var mod et israelsk fly. Vi advarede ikke om et angreb på et britisk eller amerikansk fly, fordi vi ikke vidste, at det amerikanske fly var målet.«

Jibril menes idag at leve et sted i Syrien. Mohammed Abu Talb og resten af PFLP-GC gruppen holdt til i Uppsala og tog i 1985 il København for at placere bomber, som de havde fået af Jibrils organisation. Allerede i 1989, efter anholdelsen af gruppen, var amerikanske og britiske efterforskere i Sverige for at undersøge Talbs forbindelse med Pan Am 103 styrtet, men dengang ledte undersøgelsen ikke til dokumentation af hans involvering.

Mistanken klæber imidlertid til Jibrils gruppe, fordi hans højre hånd Hafez Dalkamouni to måneder før Lockerbie-tragedien blev aresteret af tysk politi sammen med andre PFLP-GC folk. Ved den lejlighed fandt tysk politi bombe-dele, der skulle bruges til en flysprængning. Disse bombe-dele var identiske med bombe-dele man fandt i vraget af Pan Am 103.

Allerede dengang var tysk, dansk og svensk efterretningstjenester orienteret om, at der var direkte kontakt mellem den tyske PFLP-GC gruppe og PFLP-GC gruppen i Uppsala under ledelse af Mohammed Abu Talb. Faktisk havde PET i Danmark lige siden 1985 været på sporet af de PFLP-GC folk, der havde udført bombningerne i København i 1985.

En kilde i det danske politi hævder, at PET forhindrede politiet i at finde frem til de skyldige, muligvis fordi PET var involveret i optrevlningen af det europæiske netværk af PFLP-GC folk, og at det danske politis efterforskning kom i vejen for det internationale arbejde.

Times of Israel skriver, at når efterforskningen omkring Lockerbie skiftede fokus fra PFLP-GC til Libyen skyldtes det realpolitske hensyn. Man ønskede på det tidspunkt ikke at implicere Syrien, hvor PFLP-GC holdt til. På det tidspunkt søgte USA at bygge en koalition med Syriens leder Saddam Hussein vendt mod Iran, og USA ønskede ikke at ødelægge denne politiske strategi.

David Horowitz skriver i sin artikel i Times of Israel:

»Jeg rapporterede om Lockerbie-bombningen fra Storbritannien i sin tid og så dokumenter, der forbandt bombningen med PFLP-GC. Jeg har ofte spurgt højt placerede israelske politikere og efterretningsfolk om denne sag. Den tidliger israelske regeringsleder Ariel Sharon, der i 1988 var handelsminister, erklærede tre måneder efter Lockerbie-styrtet, at han mente, at Jibril stod bag.«

Abu Talb blev født i Ægypten og var soldat i den ægyptiske hær. Han modtog senere træning i Sovjetunionen, og han blev medlem af den palæstinensiske organisation PLO i 1970. Fra PLO blev han under borgerkirgen i Libanon medlem af forskellige palæstinensiske grupperinger. Han kom til Sverige som flygtning fra Syrien. I december 1989 blev Abu Talb og tre andre palæstinensere dømt for at have udøvet terror i København og Amsterdam. Der var også forsøg på at rejse tiltale for hans deltagelse i terroren mod Pan Am 103, men man rejste ikke sigtelse. Årsagen til mistanken var dels, at han havde haft samarbejde med den PFLP-GC gruppe, som var blevet anholdt i Tyskland. Det styrkede også mistanken, at politiet fandt en kalender i hans lejlighed i Uppsala, hvor datoen 21. december - altså den dag Pan Am 103 var blevet terrorramt - var blevet fremhævet med en cirkel.

I oktober 2009 blev Abu Talb løsladt fra fængslet, men er altså stadig under mistanke for at have været involveret i Lockerbie-sagen.