Ny mindretalsregering i Sverige: Borgerligt parløb i Alliancen erklæres død

Det borgerlige sammenhold i svensk politik fik dødsstødet fredag eftermiddag, da Centerpartiet og Liberalerna meddelte, at de vil være støtteparti for en socialdemokratisk mindretalsregering.

Centerlederen Annie Lööf blev kongemager, da hun fredag eftemiddag meddelte, at hun støtter Socialdemokraternes Stefan Löfven som ny svensk statsminister. Foto Pontus Lundahl / TT kod. Fold sammen
Læs mere
Foto: 10050 Pontus Lundahl/TT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I mere end fire måneder var det embedsmænd, der holdt den politiske biks kørende i Sverige. Det gik sådan set upåklageligt, mens de politiske partier på skift stillede sig frem for at se, om de kunne vinde politisk gunst.

»Væk, dur ikke,« var svaret, da socialdemokraterne først prøvede.

»Væk, dur ikke,« lød det igen, da Moderaterne forsøgte sig.

»Væk, dur ikke,« var svaret også, da Centerpartiet gjorde et sidste forsøg.

Situationen var fastlåst indtil fredag eftermiddag, hvor to borgerlige partier -  Centerpartiet og Liberalerna - løb fra gamle aftaler i det borgerlige politiske samarbejde Alliancen. De lover fremadrettet at agere støtteparti for en ny socialdemokratisk mindretalsregering.

Hen over weekenden ventes det politiske bagland i de fire svenske partier Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet og Liberalerna at bakke op et 16-siders udkast til en ny regeringsaftale. De peger på Socialdemokraternas leder, Stefan Löfven, som statsminister. Löfven får dermed sin anden periode som regeringsleder.

Fik 27 minutter til at sunde sig

Udkastet består af 73 punkter og det skorter ikke på politiske ambitioner i  dokumentets indledning:

»Sverige er et fantastisk land, men vi står overfor store udfordringer sammen: klimaforandringer, mangel på integration, segregering og afhængighed, en globalisering, som fortsætter med at teste vores konkurrenceevne, øgede kløfter, øget polarisering og racisme, bandeforbrydelse, demografi, boligmangel og et stadig mere usikkert nærområde.«

Slagets store taber - Moderaternes leder, Ulf Kristensen - fik 27 minutter til at sunde sig, inden Centerpartiets leder, Annie Lööf gik offentligt ud med sin beslutning om at vende ham ryggen. På et pressemøde fredag eftermiddag »beklagede han dybt« Centerpartiets og Liberalernes beslutning om at lægge gamle venskaber i graven. Derefter erklærede han Alliancen for »død« og trøstede sig ved, at Kristendemokraterne stadig stod last og brast med ham. De to tilbageværende partier i den gamle alliance var »skuffede og triste«.

»Politik er ikke en studehandel,« sagde Ulf Kristensen.

Centerpartiet lover borgerlige aftryk i ny regering

Centerpartiets leder, Annie Lööf, indrømmede da også, at den nye regering ikke var en »ideel løsning«, men at det er den bedste i den nuværende situation.

Hovedmotivet for alligevel at gå var at sikre, at det indvandringskritiske parti Sverigesdemokraterne og det venstreorienterede parti Venstrepartiet forbliver uden politisk indflydelse.

»Vi har landet en politisk aftale, hvor Sverigesdemokraternes indflydelse ikke bliver afgørende, og en løsning, hvor Venstrepartiet også holdes væk fra fra magten over Sveriges politiske retning,« sagde Annie Lööf.

Derudover brugte hun 38 minutter på at forklare, hvor dyrt hun havde taget sig betalt, og at det i sidste ende sikrede et borgerligt aftryk, som hendes vælgere kan mærke.

Blandt andet skal den offentlige arbejdsformidling have konkurrence fra private aktører og værdibeskatningen fjernes helt. En politisk sejr er også nattog til alle europæiske storbyer og en udrulning af bredbånd så 95 procent af alle svenske husholdninger får hurtige netforbindelser, lød det.

Sverigedemokraterne søger nye alliancer

Alliancens død noterede Sverigedemokraternes partileder Jimmie Åkesson sig også. Han er personificeringen af den politik, som ingen andre partier på midten af svensk politik vil have med at gøre, og han var fredag eftermiddag ikke sen til at byde nye alliancer velkommen:

»Nu bliver det vores fokus at udgøre en kraftfuld og aktiv opposition for sammen med Moderaterne og Kristendemokraterne at sikre et konservativt flertal i Rigsdagen efter næste valg,« skrev han i en kommentar til Dagens Nyheder.