Ny mælkeskandale i Kina

Mælk i rustne jerntønder. Og fem ton giftigt mælkepulver. Tre personer er blevet anholdt i en ny mælkeskandale, der endnu en gang har rystet kineserne.

Forældre med syge børn i kø på et hospital i Hangzhou. Fold sammen
Læs mere

Politiet i Kina har arresteret tre personer, der er sigtet for at sælge fem ton mælkepulver, som var forurenet med melamin. Stoffet bruges normalt til produktion af for eksempel lim, plastic og gødning.

Sidste år mistede seks børn livet, og mindst 300.000 blev syge, fordi de havde drukket mælkepulver med det giftige stof, der blandt andet kan give nyresvigt. Det var en af de største fødevareskandaler i Kinas historie, hvor kinesiske mælkeprodukter også blev fjernet fra butikker over hele verden.

De tre anholdte arbejdede for en mindre virksomhed, Mejeriselskabet Jinqiao, der ligger i Shaanxi-provinsen i det nordlige Kina. De er nu anklaget for at sælge og producere giftige fødevarer. De mange ton pulver blev konfiskeret i november, og de to mænd blev tilbageholdt af politiet den 2. december. Men det er først nu, at de er blevet formelt anholdt, og at det officielle nyhedsbureau Xinhua offentliggør sagen.

Den nye sag kommer kun to uger efter, at Kina henrettede to mænd, der havde produceret og solgt over 1.600 ton forurenet mælkepulver i 2007 og 2008.

De var blandt i alt 20 personer, der blev dømt i sagen, hvor bestyrelsesformanden for mejeriet Sanlu også fik livsvarigt fængsel. Sanlu, der nu er gået konkurs, var Kinas største producent af mælkepulver, og mejeriet spillede en hovedrolle i skandalen.

Selvom pulveret ikke var nået frem til forbrugerne denne gang, så har det igen fået kineserne til at sætte spørgsmålstegn ved myndighederne og fødevaresikkerheden.

Skandalen fortsætter

Der vil selvfølgelig altid være visse problemer med kontrol og sikkerhed, som der står i en leder i den kritiske avis Nanfang Ribao. Men når man kun straffer dem, som direkte bryder loven, og ikke gør noget for at ændre fødevarekontrollen, så vil skandalerne fortsætte.

Som i Ningxia-provinsen i oktober. Her blev en malkestation afsløret i at hælde frisk mælk op i rustne og beskidte jerntønder. Sagen kom kun frem, fordi en person lagde billeder ud på Tianya, der er et af Kinas mest populære fora på internettet. Først herefter sendte landbrugsministeriet to kontrollører til malkestationen, der nu er lukket.

Kontrollen er ikke blevet bedre efter sidste års skandale, mener mange kinesere. Og de dømte var kun syndebukke.

»Bureauet for fødevarekontrol blev ikke dømt? I sådan en stor sag, får de nederste i systemet de hårdeste straffe, mens de, der fører opsyn, helt slipper for ansvar,« som en bruger skrev på foraet QQ, da de to personer blev henrettet i november.

Skandalen brød ud lige efter De Olympiske Lege i august sidste år. Meget tyder dog på, at myndighederne i lang tid kendte til de syge børn og melaminen. Men at de mørkelagde sagen for ikke at få uheldig omtale under OL.

Hundreder af forældre har også i det seneste år forsøgt at anlægge erstatningssager. Men er blevet afvist. Det var først i slutningen af november i år, at en domstol for første gang accepterede en sag. Men i begyndelsen af december meddelte de statslige medier, at den var udskudt. Fordi der var »brug for nærmere undersøgelser.«