Ny måling: Nu er halvdelen af amerikanerne klar til at stille Trump for en rigsretssag

Andelen af amerikanere, der støtter en rigsretssag mod Trump, er vokset betydeligt, siden præsidenten er blevet anklaget for at have presset Ukraine til at finde smuds på Joe Biden.

Mens flere og flere amerikanere støtter ideen om en rigsretssag, er Donald Trump og hans lejr begyndt at skyde igen mod modstanderne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erin Scott/Reuters/Ritzau Scanpix

På en uge er Donald Trump pludselig igen blevet mistænkt for at søge udenlandsk hjælp til at vinde det næste præsidentvalg. Og sagen har fået flere og flere amerikanere til at støtte ideen om at indlede en rigsretssag mod  præsidenten.

Det skriver det amerikanske politiske medie The Hill. I fire nylige meningsmålinger fra NPR, Politico, The Hill selv og Harvard er andelen af amerikanere, der støtter en rigsretssag, vokset betydeligt den seneste uge.

På den tid er det nemlig kommet frem, at en whistleblower har anklaget præsidenten for at bede Ukraine om en korruptionsundersøgelse, der kan give ham smuds på demokraten Joe Biden – der står til at blive Trumps udfordrer ved præsidentvalget næste år.

Det skulle være sket i en telefonsamtale mellem Trump og Ukraines præsident, Volodymyr Selenskyj. Whistleblowerens ni sider lange anklage blev offentliggjort i sidste uge sammen med en fem sider lang udskrift af den samtale, der fandt sted 25. juli.

Samtidig annoncerede Demokraternes formand i Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, i sidste uge en formel efterforskning, der kan føre til en rigsretssag mod præsidenten.

Og det er der altså flere og flere amerikanere, der støtter.

49 procent støtter en rigsretssag

I den meningsmåling, som NPR og PBS har lavet, støtter 49 procent af amerikanerne således en rigsretssag mod Donald Trump, mens 46 procent af amerikanerne er imod. Støtten er vokset med ti procentpoint mere end i april, hvor Robert Muellers Rusland-undersøgelse blev udgivet, skriver The Hill.

I Politicos meningsmåling er støtten til en rigsretssag også vokset – med syv procentpoint – så 36 procent af amerikanerne nu støtter en rigsretssag. I den meningsmåling er der stadig et flertal af amerikanerne, som er imod en rigsretssag – 49 procent.

Hos The Hill er støtten til en rigsretssag vokset med 12 procentpoint, så 47 procent af amerikanerne nu er for en rigsretssag mod Trump, mens 42 procent er imod det. Og i Harvards CAPS-Harris-undersøgelse står det 50-50.

Chris Wilson, der tidligere har foretaget meningsmålinger for Republikanerne og nu står i spidsen for den konservative tænketank WPA Intelligence, peger dog på, at det hovedsageligt er blandt Demokraternes vælgere, at støtten til en rigsretssag vokser.

»Omtrent en ud af fem demokrater var imod en rigsretssag, sikkert fordi de mente, at det kunne skade dem politisk, lige indtil det blev Demokraternes offentlige holdning,« siger han til The Hill.

Det er rigtigt, at der blandt Demokraterne tidligere har været stor uenighed om, hvorvidt der skulle iværksættes en rigsretssag mod Trump. Det er nemlig meget usandsynligt, at Trump bliver afsat, hvis rigsretssagen godkendes i Repræsentanternes Hus og går videre til Senatet, hvor Republikanerne sidder på flertallet.

Derfor er der også nogle republikanerne, som ser rigsretsprocessen som en gave, der kan få Demokraterne til at opgive deres fokus på økonomi og sundhedsforsikring op mod valgkampen og i stedet forfølge en allerede tabt kamp for en rigsretssag.

De tror på, at dét vil koste Demokraterne stemmer – blandt svingvælgere og i stater som Texas – og samtidig aktivere Trumps kernevælgere til at kæmpe hårdt imod. Derfor er kampen om vælgerne nu for alvor begyndt.

Natten til mandag har Trump forlangt at møde den anonyme whistleblower, som han anklager for at stå i ledtog med en spion. I en video på Twitter har han i øvrigt kaldt hele sagen for »det største fupnummer i amerikansk politisk historie«.

Sekscifret beløb til reklamekampagne

Ifølge The Hill har den fond, der støtter Trumps kampagne, sat et sekscifret beløb af til en reklamekampagne, som kræver, at Kongressen i stedet undersøger Bidens rolle i fyringen af en ukrainsk statsadvokat. Statsadvokaten blev fyret for korruption, mens Bidens søn, Hunter, havde forretningsinteresser i landet.

Det var det, Trump ville have Ukraines præsident til at kigge på. Men over for The Los Angeles Times forklarede en tidligere topanklager i Ukraine i weekenden, at han i de seneste måneder flere gange har forklaret Trumps advokat, Rudy Giuliani, at der ikke er nogen beviser for, at hverken den ene eller anden Biden skulle have gjort noget galt.

Imens er Giuliani stillet op til flere TV-interview i løbet af weekenden, hvori han angreb både den anonyme whistleblower og Joe Biden. Det har ifølge The Daily Beast fået Joe Bidens kampagne til at bede de amerikanske TV-stationer om at holde Giuliani af TV-fladen, fordi han »bevidst og villigt vil lyve for at sætte sin egen historie et bedre lys,« skriver Bidens kampagnestab.