Ny leder stiler efter en førsteplads til Østrigs Frihedsparti

Frihedspartiet har valgt Norbert Hofer til ny partileder, efter at en korruptionsskandale væltede forgængeren.

Norbert Hofer holde takketale ved Frihedspartiets kongres lørdag, hvor han fik 98,25 procent af stemmerne ved valget af ny partileder. Joe Klamar/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

To uger inden, at vælgerne i Østrig skal sammensætte et nyt parlament, har det højreorienterede Frihedsparti valgt ny partileder.

Det er den 48-årige Norbert Hofer, der nu skal forsøge at få partiet tilbage på rette spor.

»Jeg tiltræder ikke som leder af et parti, der på lang sigt er tilfreds med at være på andenpladsen eller tredjepladsen,« siger Hofer i en tale til sine partifæller lørdag, hvor Frihedspartiet er samlet til kongres i byen Graz.

Hofer fik 98,25 procent af stemmerne ved afstemningen på partikongressen lørdag.

Den nye partiformand betragtes som en moderat FPÖ-politiker, selv om hans politiske modstandere beskylder ham for at være en ulv i fåreklæder.

I 2016 tabte han med en smal margen til Alexander Van der Bellen i kampen om præsidentposten i Østrig.

Valget af ny partileder kommer efter en korruptionsskandale i partiet, der førte til forgængeren Heinz-Christian Straches afgang.

I maj fulgte så et brud mellem de to regeringspartier, Frihedspartiet (FPÖ) og det konservative Østrigske Folkeparti (ÖVP).

Norbert Hofer var transportminister i den regering, der kollapsede i kølvandet på korruptionsskandalen i maj.

Skjulte optagelser fra 2017 afslørede, at Heinz-Christian Strache før det seneste valg tilbød en russisk milliardær statslige kontrakter til gengæld for økonomisk støtte til sit parti.

I den seks timer lange video hører man blandt andet Strache tale om, hvordan man kan omgå reglerne for partistøtte.

Skandalen førte til Straches afgang, både som partiformand og vicekansler.

Også en anden FPÖ-politiker, Johann Gudenus, trådte tilbage fra sin post som gruppeformand for FPÖ i parlamentet. Gudenus var med ved det møde, der blev filmet i det skjulte.

Heinz-Christian Strache har stået i spidsen for Frihedspartiet i 14 år. Under hans ledelse er opbakningen til partiet vokset støt. Siden 2008 har Frihedspartiet ikke fået mindre end 17 procent af stemmerne ved et valg.

Efter regeringens kollaps blev det besluttet at holde nyvalg den 29. september.

/ritzau/dpa