Ny landesorg i Polen

Den polske præsidents død i en flyulykke sammen med en række andre af nationens spidser udløser bestyrtelse i Warszawa. Præsidentvalg holdes i løbet af ti uger.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BERLIN: Polen er i landesorg, efter at nationens præsident Lech Kaczynski og en række andre højtstående politikere, embedsmænd og militærfolk omkom ved en flyulykke i Rusland - på vej til en mindehøjtidelighed for tusinder af polske officerer henrettet af det sovjetiske efterretningsvæsen under Anden Verdenskrig. Ulykken betyder, at Polens præsidentvalg, planlagt til efteråret, rykkes frem og holdes inden for de næste ti uger. Parlamentets formand Bronislaw Komorowski, der er indsat som midlertidig statschef, ventes at vinde valget. Dermed gennemføres liberaliseringen af Polens ledelse - Komorowski er partifælle til den midtsøgende regeringschef Donald Tusk - hurtigere end ventet. Såvel Komorowski som Tusk var politiske modstandere af den nationalkonservative Kaczynski.

Polakker fra alle politiske retninger reagerede med bestyrtelse på ulykken, der fandt sted i nærheden af Katyn, hvor en del af officererne blev myrdet i 1940. »Dette er den anden katastrofe efter Katyn,« sagde den tidligere polske præsident Lech Walesa. »De ønskede at skære vort hoved af dér, og nu er blomsten af vor nation også død.« En anden tidligere polsk præsident, Aleksander Kwasniewski, kaldte Katyn »et fordømt sted«.

Katastrofen kommer efter en debat om, hvor vidt polske regeringsfly bør udskiftes. Den tidligere premierminister Leszek Miller, der overlevede et helikopterstyrt 2003, erklærede: »Jeg sagde engang, at vi en dag vil mødes til en begravelse, og da vil vi beslutte at udskifte flyflåden.«

Maskinen var et russisk Tupolev-fly udviklet i 1960erne. De første undersøgelser tyder imidlertid på, at ulykken skyldtes dårligt vejr. Russiske og hviderussiske flyveledere havde advaret mod at lande i Smolensk på grund af dårlig sigtbarhed, hed det i går. Kaptajnen besluttede alligevel at gennemføre landingen. Han prøvede fire gange, og sidste gang udløstes katastrofen.