Ny klimarapport maler dystert billede: Stigende vandstand truer 300 millioner menneskers hjem

Antallet er boliger, der er truet af stigende vandstand, er tre gange højere end hidtil anslået, og den stigende vandstand kan komme til at ændre hele byer og økonomier, mener forskerne bag undersøgelsen.

Mindst 300 millioner menneskers hjem er i fare for årlige oversvømmelser, hvis ikke CO2-udledningen reduceres dramatisk og verdens lande i øvrigt installerer væsentligt bedre kystbeskyttelse. Sådan lyder en ny dyster fremtidsprognose i en klimarapport. Og antallet er tre gange højere, end tidligere prognoser har anslået. Billedet her er fra en oversvømmelse i det nordlige Miami i 2016. Fold sammen
Læs mere
Foto: Joe Raedle/AFP/Ritzau Scanpix

Mindst én gang om året vil vandstanden stige så meget, at det kan true 300 millioner menneskers hjem langs verdens kyster.

Sådan ser fremtidsscenariet ud i 2050, hvis ikke vi inden da formår at sænke vores CO2-udledning dramatisk og i øvrigt får installeret bedre kystbeskyttelse. Det anslår en ny klimarapport, som er udgivet i tidsskriftet Nature Communications, ifølge The Guardian.

Tidligere har prognosen ellers lydt, at det »kun« var 80 millioner menneskers hjem, der var i fare for oversvømmelser. Antallet i den nye rapport er dermed mere end tre gange så højt.

I tidligere prognoser har forskere benyttet sig af satellitdata til at få et overblik over det land, der kunne være i fare for oversvømmelser, men på grund af høje bygninger og træer har forskerne målt mange af landområderne til at ligge højere over vandoverfladen, end de reelt gør.

Det er der blevet taget højde for i den nye undersøgelse, som ifølge The Guardian er udført med kunstig intelligens. De høje tal viser, »hvordan klimaforandringer kan komme til at ændre hele byer, økonomier, kystlinjer og globale regioner i vores levetid,« siger Scott Kulp, der er studiets hovedforfatter og forsker i tænketanken Climate Central til The Guardian:

Den stigende vandstand vil især komme til at ramme asiatiske kystlinjer hårdere end tidligere forventet, ifølge rapporten. I Bangladesh er der for eksempel otte gange flere mennesker, hvis hjem er i fare for at blive oversvømmet i 2050, og i Kina er der tre gange flere.

Rapportens prognose er ikke et worst case scenario. Den er baseret på en formodning om, at verdens CO2-udledning inden 2050 reduceres ud fra de mål, som verdensledere har sat med Paris-aftalen. Men der er stadig mange lande, som langtfra lever op til de mål.

I værste fald – hvis Paris-aftalens mål ikke efterleves – kan mere end 640 millioner menneskers hjem blive truet inden år 2100, siger forskerne.

»Behovet for bedre kystbeskyttelse og bedre forebyggelse mod den stigende vandstand er meget større, end vi troede, hvis vi skal undgå økonomisk kaos og ustabilitet,« siger Benjamin Strauss, der er chefforsker og direktør i Climate Central om rapporten, til The Guardian.