Ny højreorienteret regering er indsat i Østrig

Mellem 2000 og 6000 demonstrerede i Wien mod ny regering, der omfatter Frihedspartiet.

Østrigs præsident, Alexander Van Der Bellen (til højre), ledede indsættelsesceremonien, da Østrig mandag fik en ny højreorienteret regering under ledelse af den kun 31-årige konservative kansler Sebastian Kurz (i centrum) og vicekansler Heinz-Christian Strache fra Frihedspartiet, FPÖ (til venstre). Scanpix/Roland Schlager Fold sammen
Læs mere

Østrigs nye højreorienterede regering blev mandag taget i ed ved en ceremoni i Wien.

Regeringen ledes af den kun 31-årige konservative kansler, Sebastian Kurz, og vicekansler Heinz-Christian Strache fra Frihedspartiet, FPÖ.

Forud for ceremonien demonstrerede mellem 2000 og 6000 mennesker i det centrale Wien mod den nye koalition.

Et stort opbud af politi med helikoptere i luften og lastbiler med vandkanoner blokerede området omkring Hofburg paladset, hvor indsættelsen foregik.

Venstreorienterede og antifascistiske grupper nåede frem til den centrale Heldenplatz med plakater, hvor der stod slagord som »Flygtninge er velkomne«, »Ud med nazisterne« og »Nej til Nazi-svin.«

Politiet anvendte en røggranat, da aktivister forsøgte at bryde gennem deres afspærringer.

Frihedspartiet, der er afdøde Jörg Haiders gamle parti, fik 26 procent af stemmerne ved valget i oktober.

Regeringsaftalen er blevet indgået af FPÖ og Sebastian Kurz, som nu er verdens yngste regeringsleder.

Kurz, der er kendt som »wunderwuzzi«, har omdannet det konservative parti til sin egen personlige bevægelse.

»Vores politiske mål er meget enkle. Vi ønsker at lempe skattebyrden for folk, vi vil styrke økonomien, og vi vil styrke vort sociale system.«

»Men først og fremmest vil vi styrke sikkerheden i vores land - blandt andet ved at bekæmpe illegal indvandring,« sagde Kurz i weekenden.

Med aftalen er Frihedspartiet tilbage i regering efter 12 år i opposition. Partiet har tidligere været i regering i 1986-1987 og igen i 2000-2005.

Da partiet kom i regering i 2000, indførte de øvrige EU-lande i en periode sanktioner mod Østrig i protest mod Frihedspartiets politik.

Frihedspartiets succes i Østrig kommer efter en række andre europæiske valg i år med fremgang til højrefløjen.

I Tyskland var der fremgang til det højreorienterede parti Alternative für Deutschland (AfD). I Holland til Geert Wilders Frihedsparti og i Frankrig til Front National.

/ritzau/AFP