Ny frisure hjalp ikke dødsdømte nordmænd

To dødsdømte nordmænd har fået stadfæstet deres dom i DR Congo.

Sådan så Tjostolv Moland (th) og Joshua French (tv) ud, da de første gang blev idømt dødsstraf. Dengang nægtede de også at udtale sig. Denne gang var de blevet klippet og udtalt sig, men lige lidt hjalp det. Fold sammen
Læs mere
Foto: Vegard Vatn

De to nordmænd, Joshua French og Tjostolv Moland, har fået stadfæstet deres dødsdom i DR Congo.

Samtidig er de sammen med den norske stat blevet pålagt at betale 500 millioner dollars til DR Congo, skriver den norske netavis vg.no.

De to nordmænd blev i september dømt for mordet på deres chauffør, og selv om de i ankesagen har anlagt en ny strategi ved at møde op velsoigneret og udtale sig i retten, så har det altså ikke rykket ved dommerens opfattelse af strafudmålingen. Dødsdommen er stadfæstet.

Dødsdømt havde håbet på strafnedsættelse

Retten har slået fast, at det var Tjostolv Moland, der skød og dræbte chaufføren, og han er ifølge vg.no blevet idømt døden for spionage, drab, drabsforsøg og konspiration samt tyve års fængsel for ulovlig våbenindførsel i landet, mens Joshua French er blevet dømt for spionage, medvirken til drab, mordforsøg, konspiration og væbnet røveri.

Joshua French siger til vgs reporter, at han er overrasket over dommen, for han havde forventet en mindre strafnedsættelse.

Han siger endvidere, at de regner med at anke dommen igen.

Bliver formentlig ikke henrettet

Uanset hvilken dom, nordmændene i sidste ende får, så har Congo tidligere lovet Norge, at de to får lov at beholde livet.

Grunden til at Norge bliver pålagt at betale den enorme sum på 500 millioner dollars til DR Congo, er, at dommeren mener, at de dømte var i aktiv militær tjeneste for Norge, da de myrdede chaufføren. Dette er imidlertid usandt, da begge havde forladt det norske elitekorps Telemark bataljonen inden drabet i DR Congo. Samtidig har dommeren hævdet, at de spionerede for den norske stat og begrundede det med, at de havde et identifikationskort fra det norske forsvar på sig, da de blev arresteret.