Ny fransk lov presser prostituerede

Bødestraffe i en ny lov om prostitution skræmmer franske sexkunder væk, allerede inden den er endeligt vedtaget. Både hjælpeorganisationer og et senatsudvalg advarer om konsekvenser for de prostitueredes sikkerhed.

Prostituerede og aktivister fra organisationen STRASS, der betragter sig som et forbund for sexarbejdere, demonstrerer foran det franske senat i Paris. En ny lov straffer køb af sex med bøder på op til 3.000 euro. Den er ikke trådt i kraft endnu, og en afstemning i senatet og andenbehandlingen i Nationalforsamlingen mangler. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BARCELONA: Hong har ikke haft en kunde i fem dage, og når der endelig er gang i forretningen, må hun nøjes med 30-40 euro pr. job mod 50-60 euro indtil for få måneder siden.

Det er i sagens natur et problem for den 48-årige kinesiske prostituerede, der arbejder i Paris’ 13. arrondissement.

Men endnu værre er frygten for at lide samme skæbne som en veninde, der for nylig blev overfaldet. En kunde forsøgte at drikke hende fuld, og da hun alligevel nægtede at gennemføre et samleje uden kondom, blev hun voldtaget og gennemtævet.

»Vi er nødt til at gå med suspekte mænd, som vi tidligere ville have afvist. Der er kun de potentielle voldsforbrydere tilbage – kunder, som ikke har noget at miste. De andre med familie og fast arbejde er bange for politiet,« siger Hong til avisen Le Monde.

»Svinsk« debat

Frygten blandt de »gode« kunder skyldes en ny lov, der straffer køb af sex med bøder på op til 3.000 euro. Den er ganske vist ikke trådt i kraft endnu. Både en afstemning i senatet og andenbehandlingen i Nationalforsamlingen mangler.

Men mange af de hidtidige kunder holder sig for en sikkerheds skyld allerede nu i skindet, og så meget desto bedre hævder tilhængere af loven. Det beviser, at sanktionerne er et effektivt våben i kampen mod prostitution og trafficking.

Under førstebehandlingen af loven sidste efterår opstod der en heftig debat. Ikke mindst efter at en gruppe intellektuelle franskmænd offentliggjorde deres såkaldte »Manifeste des 343 salauds« (De 343 svins manifest). En protestskrivelse, hvori de krævede deres ret til at »gå til luder« og fastslog, at »der er fare på færde, når staten begynder at interessere sig for vores balder«.

Svaret fra diverse kvinderetsforkæmpere var næsten lige så frådende. Og den polariserede diskussion er et problem, mener Jean-François Corty, der er operationel leder af Médicins du Mondes franske afdeling.

»For mange handler prostitutionsdebatten mere om ideologi, kønsroller og frihedsrettigheder end om det, som efter vores mening er det vigtige: de prostituerede og de vilkår, de lever og arbejder under,« siger han til Berlingske.

Hjælpeorganisationen har via sine syv projekter fordelt over hele Frankrig konstateret, hvordan den nye lov presser de prostituerede både økonomisk og i forhold til deres sikkerhed.

I modsætning til tilhængere af at kriminalisere sexkunderne tror Jean-François Corty ikke på, at bøderne på længere sigt vil begrænse prostitutionen.

»Vi kan allerede nu se, hvordan de prostituerede og deres kunder finder på nye strategier. De mødes på afsides beliggende steder og gør mere brug af mellemmænd eller internet. På den måde er de mindre synlige, men også langt mere udsatte,« siger han.

Médicins du Monde er en blandt flere hjælpe- og interesseorganisationer, som de seneste måneder har deltaget i høringerne om loven i en særlig senatskommission. Og her er der tilsyneladende større lydhørhed over for argumenterne om hensynet til de prostitueredes sikkerhed og sundhed. I hvert fald anbefalede kommissionen efter en afstemning i tirsdags at droppe bødestraffen til sexkunder og i stedet styrke den del af loven, der handler om at overtale de ofte udenlandske prostituerede til at nedlægge deres hverv mod at få midlertidig opholdstilladelse samt en mindre overførsels­ydelse.

Splittet regeringsparti

Afstemningen viser samtidig, at præsident François Hollandes socialistparti er splittet i spørgsmålet om loven. En uenighed, der rækker helt ind i regeringen, hvor kvinderetsminister Najat Vallaud-Belkacem og justitsminister Christiane Taubira offentligt har givet udtryk for deres uenighed.

Meget tyder således på, at der er lagt op til et nyt værdipolitisk bråvallaslag på tværs af partiskel, når Nationalforsamlingen i løbet af de kommende måneder færdigbehandler loven.

I hvert fald har dens forfatter, det socialistiske parlamentsmedlem Maud Olivier, allerede blæst til kamp.

»Uden lovens fjerde søjle (kriminalisering af sexkunder, red.) vil den ikke virke effektivt. Vi må sørge for, at den kommer med i den endelige tekst,« skriver hun i en pressemeddelelse.