Ny forskning skal forhindre hestekød i fryselasagnen

En simpel test kan fremover hjælpe fødevarekontrollen med at skelne hestekød fra oksekød.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Dueholm
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I fremtiden bliver det nemmere for fødevarekontrollen at opdage, hvis der er blandet hestekød i din fryselasagne. En ny teknik, der ved hjælp af lys måler de molekylære vibrationer i kødet, kan adskille okse- og hestekød fra hinanden – også selvom kødet er blandet sammen. Ifølge videnskabsmagasinet Science bliver resultaterne af forskningen publiceret i næste måned.

I dag tjekker man for hest i oksekød ved DNA-test, men den nye metode er mere simpel, hurtigere og kan anvendes af fødevarekontrollen direkte på færdigretfabrikken.

Den nye teknologi er opstået i kølvandet af sidste års hestekødsskandaler i Europa, hvor blandt andet et hollandsk firma – stik imod varedeklarationen – havde blandet hestekød i 50.000 tons oksekød. I Danmark havde 14 fødevarevirksomheder købt kød fra det hollandske selskab.

I et andet tilfælde i England erkendte den engelske gren af den svenske dybfrostgigant Findus, at den har solgt lasagner, hvor 60-99 procent af kødindholdet stammede fra heste.

Og i maj blev en hollandsk kødsælger dømt for at have solgt hestekød under dække af at det var halalslagtet oksekød til det franske marked.

De politiske reaktioner på hestekødsskandalerne nåede helt op på EU-plan, da EU-Kommissionen i maj lancerede et lovforslag, der skal sikre en bedre fødevarekæde i EU. Lovgivningen for slagterier skal gøres mere overskuelige og Kommissionen skal have mulighed for at uddele større bøder og pålægge medlemslandene at lave DNA-tests af kødet.

Med den nye teknologi på trapperne, kan det jo være, at det krav bliver ændret til en lystest i stedet.