Ny førstedame kan blive fransk revolution

Frankrigs nye Première Dame ligner ikke den nuværende jet set-model Carla Bruni. Hun er journalist, feminist og mor til tre.

Valérie Trierweiler kysser sin kæreste, den nye franske præsident, socialisten Francois Hollande, på Bastillepladsen 6. maj efter valgresultatet fra anden runde af det franske præsidentvalg. Fold sammen
Læs mere
Foto: THOMAS COEX
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I 2004 skrev en kvindelig journalist ved det store franske ugemagasin Paris Match et portræt af socialdemokraten, der på tirsdag overtager præsidentposten i Frankrig.

Portrættet havde overskriften L´homme normal – Den normale mand - og siges stadig at være et godt sted at begynde, hvis man vil forstå Frankrigs nye førstemand.

Politikeren var Francois Hollande og journalisten Valérie Trierweiler. Efter portrættet, som bl.a. blev til på baggrund af et interview, blev de to kærester, og det er de stadig.

Valérie Trierweiler kan, skriver flere internationale medier, komme til at revolutionere rollen som Frankrigs Première Dame. Dels er hun og præsidenten ikke gift – og det er ikke set før. Dels har hun bebudet, at hun vil fortsætte med at arbejde og tjene sine egne penge – heller ikke det er set før. Dels har hun erklæret, at hun ikke ønsker rollen som præsidentens kønne charm – tilbehør – og det kan siges at stå i skærende kontrast til den nuværende præsidentpars performance.

Modstykket til Carla Bruni

Den kommende førstedame er – og iscenesætter sig måske også som sådan – modstykket til den nuværende præsident Nicolas Sarkozys modeltynde og skønhedsopererede hustru Carla Bruni. Bruni er rundet af en stenrig italiensk familie, der i midten af 70erne flyttede til Frankrig angiveligt efter kidnapningstrusler fra terrorgruppen De røde brigader. Siden har hun ernæret sig som supermodel, skuespiller og sanger og har tilhørt spidsen af det internationale jet set. I 2008 blev hun gift med Nicolas Sarkozy, der bl.a. et blevet vraget af de franske vælgere, fordi de er trætte af hans ekstravagante bling-bling livsstil.

Billedserie: Frankrigs nye førstedame

Skønt hun ser strålende, eksklusiv og elegant ud er den 47-årige Valérie Trierweiler det modsatte af bling-bling. Hun kommer fra byen Angers ved floden Loire. Faren var krigsinvalid og moderen billetdame på det lokale skøjtestadion. Der var fem børn i familien, og barndommen beskriver hun som lykkelig.

”Der var ikke mange penge, men vi havde det, vi havde brug for,” har hun udtalt.

Rottweileren

Valérie Trierweiler er skilt to gange og har tre teenagesønner med sin seneste mand, Denis Trierweiler, der har et chefjob på Paris Match. Hun er uddannet i politisk videnskab på Sorbonne Universitetet og er kendt som en dygtig politisk journalist med 20 års erfaring og har haft sit eget politiske tv-program, men for at undgå interessekonflikter er hun nu kulturjournalist på bladet. Hun er kendt for at kæmpe for kvinders rettigheder og imod sexisme, og på Paris Match siges hun at bære tilnavnet ”Rottweileren”, fordi hun angiveligt skulle have stukket en kollega en på kassen på grund af en grov, sexistisk bemærkning.

Den kommende førstedame blev rasende, da hendes eget blad uden hendes vidende for nyligt bragte en cover-artikel med et billede af hende og overskriften ”Hollandes charmerende tilbehør”. På Twitter udtrykte hun chok, og hun takkede sarkastisk bladet for dets sexisme og sendte sine venlige tanke til alle kvinder, som følte vrede over bladets dækning.

Stod bag iscenesættelse af Hollande

Det bliver et anderledes par, der på tirsdag overtager den franske præsidents residens i Paris, Palais de l´Élysée. Der er måske udsigt til en mere beskeden stil. Måske mindre fame og mere gloire – franskmændenes ord for nationens storhed, ære og værdighed. Det nye par har i hvert fald gjort noget for landets befolkningstal. Francois Hollande har selv fire store børn fra sit tidligere forhold til politikeren Ségolène Royal, og det bringer det nye førstepars samlede antal børn op på syv. Parret har erklæret, at et bryllup ikke er forestående, og hvis det kommer, så vil offentligheden først få kendskab til det, når det er overstået.

Francois Hollande, som siges at have en forsmag for smør i madlavningen, tabte sig tydeligt, inden valgkampen, og Valérie Trierweiler siges at have haft indflydelse både på hans kampvægt og iscenesættelsen af hans image som den almindelige franskmands præsident, som selv køber ind og laver mad.

Billedserie: Se Frankrigs nye førstedame

Valérie Trierweiler har kun afsløret lidt om sit privatliv med Francois Hollande. Hun har dog fortalt, at det kan irritere hende, at han altid lader døre og låger i lejligheden stå åbne. Hun siger formildende, at det nok skyldes, at manden ikke har noget at skjule.