Ny EU-præsident: Jeg lover, jeg snakker engelsk til december

EUs næste præsident, Donald Tusk, kommer til Bruxelles fuld af tro på unionen og på den opskrift, han med egne ord har ført Polen gennem krisen med: Vækst og disciplin.

Donald Tusk sammen med statsminister Helle Thorning-Schmidt (S). Fold sammen
Læs mere
Foto: Kacper Pempel / Reuters
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På sit første pressemøde som kommende EU-præsident indleder Polens premierminister, Donald Tusk, med at bede om tilladelse til at snakke polsk - en sidste gang.

»Lad mig snakke polsk i dag, så lover jeg jer, at jeg til december vil snakke engelsk. Det er vigtigt for mit land, så tak for jeres tålmodighed,« indleder Donald Tusk med henvisning til, at 1. december bliver hans første dag for bordenden i Bruxelles.

»Jeg kommer til Bruxelles fra et land, der tror på vigtigheden af et samlet Europa. 80 procent af polakkerne tror på EU og ønsker ikke et alternativ. Jeg tror fuldt ud på, at EU giver mening og vil fortsætte med at give mening fremover,« fortsætter Tusk.

Han lægger i sin første tale som nyvalgt EU-præsident på pressemødet lørdag aften ikke skjul på, at unionen står over for en række alvorlige udfordringer, men slår samtidig fast, at han medbringer en god portion erfaring fra jobbet som polsk premierminister.

»Vi har haft vækst i Polen i min tid som premierminister, så vækst og disciplin er ikke modsætninger. Det gælder om at kombinere de to ting,« siger Tusk.

Han sidder på pressemødet ved siden af den afgående EU-præsident, Herman Van Rompuy, som understreger, at både Donald Tusk og den nyudnævnte udenrigschef, Federica Mogherini, er blevet valgt »med fuld opbakning fra Rådet«.

»Det er meget vigtigt for mig, at der var enighed blandt alle medlemslande. Vi har haft flere runder over sommeren, og jeg har snakket flere gange med alle mine kolleger for at sikre mig, at vi traf det rette valg,« siger Herman Van Rompuy.

Italiens udenrigsminister, Frederica Mogherini, som fremover både kan kalde sig EUs udenrigschef og vicekommissær i EU-Kommissionen, giver Donald Tusk ret i, at EUs udfordringer er store.

»Men jeg lover at afsætte al min energi til at arbejde til gavn for alle medlemslandene og alle europæere,« siger hun på pressemødet.