Ny data kobler covid-19s oprindelse med mårhunde

En gruppe af forskere er fundet frem til dna fra mårhunde i positive covid-19 prøver fra madmarked i Wuhan.

Ingen kan endnu ikke med sikkerhed bevise, hvad der startede covid-19, men ny data kommer med bud. Fold sammen
Læs mere
Foto: Flemming Højer/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vi vil nok alle gerne vide, hvad der startede verdens værste pandemi i årtier.

Nogle forklaringer går på, at pandemien kommer fra salg af smittede dyr på et madmarked i Wuhan. Andre mistænker, at virussen slap ud af et laboratorium.

Og nu får diskussionen om, hvordan covid-19 begyndte, igen nyt liv.

Ny data fra madmarkedet i Wuhan forbinder nemlig nu covid-19 med mårhunde, og det føjer mere information til teorien om, at smittede dyr fra markedet startede pandemien, fortæller forskere bag studiet. Det skriver The Guardian.

En international gruppe af forskere har undersøgt positive covid-19 prøver fra et fiskemarked i Huanan fra de to måneder efter det blev lukket 1. januar 2020.

Tidligere har kinesiske forskere også undersøgt prøver fra samme madmarked uden at finde dna fra dyr. Men nu har den internationale gruppe af forskere fundet frem til resultater på prøver, som var »rige på dna fra mårhunde«.

Der var også spor af dna fra andre dyr, blandt andet civeter, der er en blanding af en grævling og en mårhund.

Ingenting er bevist med sikkerhed

Den nye data beviser ikke endegyldigt, at covid-19 udsprang fra mårhunde eller andre inficerede dyr. Dog mener forskerne bag, at det gør teorien mere sandsynlig.

Dr Jonathan Stoye er virolog og senior gruppeleder på Francis Crick Instituttet i London. Han beskriver, at det nye data kan være led i at forstå, hvordan covid-19 startede:

»Fundet af smittede mårhunde med SARS-CoV-2 styrker muligheden for, at coronasmittede dyr var et vigtigt led i rækken af begivenheder, der ledte til covid-19 pandemien,« siger han.

Dog siger han også, at »det ikke modbeviser teorien om læk fra kinesisk laboratorium«.

Ifølge WHO er mindst 6,9 millioner mennesker døde af covid-19, men der er stadig ingen, der med sikkerhed kan sige, hvor pandemien stammer fra.

Teorien om, at pandemien startede på grund af et læk fra et laboratorium, er blandt andet støttet af direktøren for FBI, Christopher Wray:

»FBI har i nogen tid vurderet, at pandemiens oprindelse højst sandsynligt er en hændelse på et laboratorium i Wuhan,« har han sagt til Fox News.