Ny bog: May svigtede Cameron op til Brexit-afstemning

Theresa May var en undervandsbåd, som aldrig kom op til overfladen. Boris Johnson vaklede mellem ja og nej.

Den britiske premierminister, Theresa May, svigtede sin forgænger David Cameron under kampagnen for et ja til EU, og mange embedsmænd kaldte hende for "undervandsbåds-May", fordi hun aldrig kom op til overfladen i EU-debatten, hedder det i en ny bog forløbet af den britiske EU-afstemning. Reuters/Toby Melville Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

London. Den tidligere britiske premierminister, David Cameron, følte sig "stærkt svigtet" af Theresa May under kampagnen op til EU-folkeafstemningen, siger hans tidligere kommunikationschef, Craig Oliver.

Craig Oliver, som var en central rådgiver for Cameron, skriver i en ny bog, at May, som var indenrigsminister i Camerons regering, 13 gange undlod at støtte op bag Camerons kampagne, som skulle få briterne til at blive i EU.

- Hun blev af nogle opfattet som en "fjendtlig agent", siger han ifølge BBC.

Oliver Craig siger også, at Boris Johnson, som nu er Mays udenrigsminister, troede på, at nej-siden, som ville have briterne ud af EU, ville tabe stort. Han vaklede derfor stærkt mellem ja og nej, fremgår det af bogen.

Hverken Mays talsmænd i Downing Street eller udenrigsministeren har reageret på udtalelserne fra Camerons tidligere rådgiver i en ny bog med insiderhistorien om Brexit, der bringes i uddrag af avisen Mail on Sunday.

Ifølge Craig Oliver skulle Cameron kortvatigt have overvejet at forblive premierminister, selv om han led nederlag ved EU-folkeafstemningen. Men han ombestemte sig og gik af dagen efter resultatet var kendt. Han blev afløst af Theresa May.

Ifølge rapporterne, som de refereres af BBC og avisen The Guardian, begyndte May først at støtte ja-siden, da Cameron var blevet synligt svækket og havde skældt hende kraftigt ud i en telefonsamtale.

- Midt i tilintetgørlsen og forræderiet mod ja-kampagnen var der en skikkelse som forblev stående meget stille midt i det hele - Theresa May. Hun er nu den sidste, som står oprejst, siger Craig Oliver, som var kommunikationschef for Cameron i fem år.

Han siger, at Cameron måtte leve med en dyb usikkerhed om, hvorvidt May var for eller imod EU.

Han siger, at mange embedsmænd af denne grund kaldte hende for "undervandsbåds-May", fordi hun aldrig kom op til overfladen og støttede premierministeren, men forblev gådefuld og "sfinksagtig" omkring sin holdning til Europa.

/ritzau/